Masterclassom u Esplanadi vinarija Zlatno Brdo potvrdila status beskompromisne kvalitete
U sklopu Vinart Grand tastinga održan je Masterclass pod nazivom „Vina s čvrstim otiskom Baranjskog terroira“ kojim su premijerno predstavljena tri nova vina nagrađivane vinarije Zlatno Brdo.
Baranjski podrumi i gatori jedinstvena su pojava u Europi, tradicija čuvanja vina poznata više stoljeća i danas je prisutna na ovom području što ga čini jedinstvenim. Temperatura podruma tijekom cijele godine konstantna je u rasponu od 12 do 15 C. Ukopani u zemlju, često obzidani ciglom, ovaj tip podruma jedinstvena je arhitektura specifična za Baranju.
Posljednjih godina Zlatno Brdo nadišlo je lokalne, regionalne i nacionalne granice te se u vrlo kratkom roku pozicionirao kao ozbiljna vinarija s preciznom vizijom razvoja. Jedna od odrednica vinarije usmjerena je na odležavanje crnih i bijelih vina što je i potvrđeno na radionici na kojoj su uz poznate i Decanterom nagrađene vinske perjanice, predstavljene i nove etikete i to, Zlatno Brdo Graševina 2022., Cabernet Sauvignon 2019 i Couvee Zlatno brdo.
Masterclass je vodio sommelier Tomo Jakopović i započeo je premijernim kušanjem Graševine 2022., slamnato žute boje, kristalne bistroće i umjerene gustoće koje je vrlo precizno i ugodno na nosu. Jakopović je istaknuo bijelo voće i cvijeće koji ocrtavaju obrise karaktera, dok se u finalu javljaju lagane citrusne note koje zaokružuju aromatski spektar.
Tijekom kušanja uzvanici su se složili da je ovo vino široke primjene u vrhunskoj gastronomiji. Kušanje je nastavljeno Graševinom iz 2021. koja je osvojila 91 bod i srebrnu medalju na Decanter World Wine Awards 2023. Uslijedilo je kušanje jednog od favorita struke i potrošača Graševine 2018. koja je nagrađena s visokih 87 bodova i brončanom medaljom na Decanter World Wine Awards.
Slijedilo je već legendarno vino Zlatno Brdo Gold Cuvée 2020. koji je spoj četiri velike sorte vina,a to su Rajnski rizling, Chardonnay odležan u drvenim bačvama slavonskog hrasta, Pinot sivi izborne berbe te Traminac izborne berbe. Poznato je da je ovo vino s visokih 96 bodova na natjecanju Decanter World Wine Awards najviše ocijenjeno vino iz Baranje. Prvi je to zlatni Decanter za Zlatno Brdo.
Terroir Baranje iznimno je pogodan za uzgoj crnih sorti i stoga nije iznenađujuće da u Zlatnom Brdu velika pažnja posvećena odležavanju vina crnih sorti te pažljivo prate kada su najbolja za tržište. Prepoznali su to profesionalci i publika i upravo kroz crne sorte postali poklonici brenda Zlatno Brdo, otkrivajući etiketu po etiketu.
Prvo crno vino koje je prezentirano bio je Cabernet Sauvignon 2017., vino tamne rubin boje, iznimne voćnosti koje podsjeća na crno bobičasto voće i šljivu. Pri završetku se osjeća okus vanilije te miris crvene začinske paprike i dima.
Premijerno su predstavljena i dva nova crna vina s potpisom Zlatno Brdo, a to su Cabernet Sauvignon 2019., i Zlatno brdo Cuvée kojeg su stručnjaci već sada prepoznali kao velika vina.
Na samom kraju, prezentiran je i Cabernet Sauvignon 2015. koji je uzgajan na najboljim položajima Banskog brda, ostavljen je na trsu da dehidrira nakon čega se ubire esencija Caberneta. Pristaje začinjenim jelima od visoke divljači, odležanim junećim odreskom sa žara, pašticadom, ljutim kulenom i slasticama od čokolade. Poslužuje se na temperaturi od 8-10° C u bordoškoj čaši većeg volumena.
Izniman interes vinskih profesionalaca za radionicu koju je tim Zlatno brdo vrlo temeljito pripremio i komentari na vina tijekom kušanja, zaokružili su ovaj događaj na najbolji način.
Kada temperature rastu, a gradska vreva postaje nepodnošljiva, pravo osvježenje čeka vas svega sat vremena vožnje od Zagreba – u slikovitom Ozlju, gdje se rijeka Kupa pretvara u epicentar ljetne zabave, okusa i kulture.
Jedna bočica, jedno ljeto, jedna gesta – i život više nikad nije isti. Tako bi se, ukratko, mogla opisati najljepša ljetna priča s Krka, ona o Josipu i Luki Petru, stricu i nećaku iz Malinske, koji su jednim običnim gutljajem na +30°C osvojili – dva MINI Coopera. Da, dobro ste pročitali. Ne jedan, nego dva.
Idete li uvijek u isto mjesto na ljetovanje ili ste među onima koji lutaju obalom i otocima uz poneki izlet u zaleđe? Oba odabira imaju svoje prednosti. Prvi pristup donosi poznatu lokaciju i društvo, mjesto na plaži i u lokalnom kafiću. Druga ideja otkriva ljepote Hrvatske u kojoj svako malo mjesto, plaža, otok i uvala skrivaju ljepote i priliku za odmor, kupanje i sunčanje.
Ako tražite onu jednu večer ljeta koju ćete pamtiti — ili, još bolje, čitav niz njih — tada ne možete zaobići Ljetnu scenu Amadeo, zagrebačku glazbenu instituciju koja već 26 godina dokazuje da ljeto u gradu može biti itekako magično. Od 17. kolovoza do 12. rujna, u bajkovitom ambijentu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na Gornjem gradu, Zagreb ponovno postaje pozornica glazbenih emocija, suptilnih nota i snažnih sjećanja.
Nekad se pojavi film koji nas podsjeti zašto volimo ići u kino. Ovog ljeta to je bez sumnje Bumbarovo ljeto, šarmantna, napeta i emocionalno bogata dječja pustolovina koja je već u prvom vikendu privukla više od 7.000 gledatelja i s pravom zaslužila titulu najboljeg otvaranja hrvatskog filma u 2025. godini.
Postoje restorani u koje idete jer ste gladni. A postoje i oni zbog kojih planirate putovanje, odijevate se s više pažnje, dolazite ranije da uhvatite zalazak sunca i ostajete dulje jer ne želite da večer završi. Foša je upravo takvo mjesto.
More, sunce, pjesma i emocije – tako je započela sedma po redu manifestacija „Trag u beskraju“, posvećena neponovljivom Oliveru Dragojeviću. U subotu, 26. srpnja, najemotivnija plovidba Jadrolinije pretvorila je trajekt Korčula u glazbeni spektakl – pravi koncert na valovima, uz zalazak sunca i stihove koji su obilježili živote generacija.