Mlinar, kao najveća pekarska grupacija u Adria regiji koja kontinuirano inovira i prati trendove, odnedavno u svom asortimanu nudi proizvode Planet of plants: burek, hrenovku u lisnatom i sendvič biljnog podrijetla. Ponuda će u prvoj fazi biti dostupna na više od 70 prodajnih mjesta Mlinara u cijeloj Hrvatskoj, a u drugoj fazi moći će se naći u cijeloj mreži i kod ostalih veleprodajnih kupaca. Rezultat je to suradnje s kompanijama Zvijezda i PIK Vrbovec koje su prije nekoliko godina osmislile prvu hrvatsku liniju plant- based proizvoda Planet of plants.
Planet of plants burek umjesto mljevenog mesa sadrži protein graška. Uz njega tu je i
lisnato s Planet of plants hot – dogom na biljnoj bazi od proteina graška i krumpira, uz prilog
senfa kombiniranog s kremastim umakom od đumbira, kurkume i kumina. Treći proizvod koji
se odnedavno može pronaći u Mlinaru je sendvič s Planet of plants salamom, izrađenom od
proteina suncokreta, obogaćen Planet of plants majonezom bez jaja.
„Kad kažemo plant – based, većina još uvijek pomisli na vegane i vegetarijance. No, tržište pokazuje kako namirnice biljnog podrijetla sve češće biramo i svi mi „ostali“ kojima je meso i dalje važan izvor proteina, ali spremni smo isprobati nešto novo i uvesti nove navike. Naša je snaga u iskustvu proizvodnje baziranom na korištenju snage biljaka i drago nam je da imamo priliku zajedno s potrošačima graditi razvoj nove kategorije proizvoda i posaditi nove navike”,
izjavio je povodom predstavljanja suradnje Gašpar Novak, direktor marketinga i razvoja
Zvijezde koja je liniju razvila u sinergiji s PIK Vrbovcem unutar Fortenova grupe.
Iz Mlinara su pak izjavili kako uvijek nastoje ići u korak s trendovima i svojim kupcima
ponuditi nešto novo.
„Prateći trendove, suradnja s Planet of plants, kao prvom hrvatskom linijom plant – based proizvoda, bila je logičan iskorak. Spojili smo tradiciju s inovacijom i na prodajnim mjestima diljem Hrvatske kupcima ponudili praktične i ukusne zalogaje. Onima koji već znaju za Planet of plants sad smo nadohvat ruke kad im treba brzi predah, pauza, i ukusan obrok, a svima ostalima prilika da isprobaju nešto novo i obogate svoj jelovnik. Burek je Mlinarov najprodavaniji proizvod i drago nam je da smo ovim iskorakom u biljne alternative mesu uspjeli dodatno proširiti ponudu.“ izjavio je Mario Scherr, izvršni direktor marketinga i
maloprodaje Mlinara.
Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda. Riječ je o inovativnoj liniji proizvoda koji su 100 % biljnog podrijetla, a zajednički su ju razvili i proizveli Zvijezda i PIK Vrbovec. Suradnja dviju domaćih proizvodnih perjanica Fortenova grupe, predstavljena je u
svibnju 2021., te je zbog svoje kvalitete i okusa vrlo brzo prepoznata od strane potrošača. Radi se o proizvodima koji, uz to što su 100 % biljnog podrijetla uz 100 % okusa, ne sadržavaju jaja, gluten i soju, a bogati su proteinima dobivenim iz graška te vlaknima, što ih
čini pogodnima i za vegane i vegetarijance kao i za fleksitarijance. U liniji Planet of plants, osim novih pekarskih proizvoda koji se od sada mogu pronaći u Mlinaru, nalazi se ukupno 9
proizvoda: burger, salama, mljeveno, hot dog, okruglice, majoneza, umak, namaz i kockica
kokosa. Osim u Hrvatskoj, proizvodi se mogu naći na tržištu Slovenije, Bosne i Hercegovine,
Makedonije, Srbije, Crne Gore i Mađarske, a u planu je i daljnje širenje plasmana na inozemna tržišta.
Na ovogodišnjem Greencajt festivalu, jedan od najzvučnijih gostiju dolazi iz srca Kopenhagena – Nick Curtin, chef i suvlasnik restorana Alouette, nositelja Michelinove zvjezdice i prestižne Michelinove zelene zvjezdice za održivost. Curtin je ime koje se sve češće spominje kada se govori o budućnosti fine dininga – onoj koja ne odustaje od vrhunske gastronomije, ali je duboko ukorijenjena u etici, transparentnosti i poštovanju prema prirodi.
Razgovor o životu, glazbi i riječima koje ostavljaju trag više nije rezerviran samo za kulturne priloge. U najnovijoj epizodi Špice s Macanom, kantautor Zlatan Stipišić Gibonni i novinar Ivo Šćepanović pričali su o tome kako pjesma može nadahnuti zbirku priča, pokrenuti razmišljanja i otvoriti pitanja identiteta i autentičnosti. Naizgled jednostavna tema, pretvara se u iskrenu, duboku i duhovitu priču o tome što nam je u životu važno, koliko slušamo jedni druge i što znači ostati vjeran sebi u svijetu prepunom buke.
Greencajt Film Festival održat će se 21. i 22. svibnja na Zagrebačkom velesajmu, u vanjskom prostoru Paviljona 13. u sklopu Greencajt festivala. Zahvaljujući partnerstvu s Raiffeisen Hrvatska, publiku očekuju dva dana ispunjena nagrađivanim dokumentarnim i autorskim filmovima – njih čak 80! Od očaravajućih prirodnih krajolika, drevnih plemena i njihovih kultura do priča o inovatorima koji pomiču granice – svaki film donosi novu perspektivu i nadahnuće, a ulaz je besplatan.
U srijedu je u Zagrebu otvoren prvi hrvatski Centar za zdravlje metabolizma, a tim povodom održan je i okrugli stol posvećen inzulinskoj rezistenciji - poremećaju koji pogađa gotovo 40 posto populacije te je povezan s razvojem više od 26 različitih bolesti, uključujući određene vrste karcinoma i povećan rizik od preuranjene smrti, osobito kod žena.
U bečkoj koncertnoj i kazališnoj dvorani Das MuTh, ovog je vikenda održana 21. dodjela nagrada SozialMarie. Riječ je o prestižnoj nagradi za društvene inovacije koja se svake godine dodjeljuje projektima koji se ističu svojom originalnošću i učinkovitošću. Nagrađuju se inicijative koje na inovativan i održiv način odgovaraju na suvremene društvene izazove, nudeći pritom rješenja koja su nova, rijetka i primjenjiva kao inspiracija drugima. Projekti se koji se provode u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Od čak 401 prijave, projekt Centra mladih Ribnjak „Alternativna nastava“ osvojio je nagradu za društveno inovativan projekt.