Priča o slavnom francuskom desertu: Creme brulee osvaja kontrastom tekstura
Znate li kako je nastao Creme brulee? Slavni desert s tvrdim gornjim dijelom i mekom unutrašnjosti, legenda je francuske kuhinje, ali i često spominjana slastica u svijetu pop kulture.
04 rujna 202309:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Kad pomislimo na Pariz, u misli nam dolaze čarobne pariške pekarnice pune malih pekarskih i slastičarskih remek djela te romantični kafići i restorani na čijim terasama posjetitelji ispijaju crnu kavu i slade se remek-djelima francuske kuhinje.
Teško je izabrati najbolji francuski desert no jedan od najpopularnijih svakako je creme brulee, koji svojim jednostavnim sastojcima spojenim u maestralno kompleksni desert uvijek iznova izaziva oduševljenje.
Jedan i jedini, Creme brulee nema slasno je jedinstven
Slasna krema prekrivena karameliziranim šećerom pravi je doživljaj za oči i nepce. U Francuskoj je toliko značajna da je dobila i svoj dan koji se slavi 27. svibnja svake godine.
Gdje je i kada nastao Creme brulee? Još se ne zna
Francuski desert Creme brulee prvi se put spominje 1691. godine u kuharici “Cuisinier royal et bourgeois” francuskog kuhara Francoisa Massialota, no Francuzi, Englezi i Španjolci prepiru se oko toga tko je zapravo izmislio taj desert. Crema Catalana španjolska je verzija ovog deserta.
Dva načina pripreme slavnog deserta Creme brulee
Creme brulee sastoji se od dva dijela i može se pripremiti na dva načina. Karamelizirani vrh se može napraviti zasebno, no češće ga slastičari pripremaju tako što kremu pospu šećerom koji zatim flambiraju kuhinjskim brenerom kako bi se stvorila karamela na vrhu. Custard krema često se poslužuje bez dodataka, a ponekad se puni vanilijom, čokoladom i voćem ili se poslužuje uz naribanu koricu limuna ili klementine.
Popularni desert često se spominje u serijama i filmovima i uvijek označava nešto ukusno i profinjeno, tipično francusko.
Poznata je scena iz filma “My Best Friend’s wedding”u kojoj Julia Roberts objašnjava Cameron Diaz da je ona crème brûlée, no njezin zaručnik više voli žele.
Creme brulee igra značajnu sporednu ulogu u još jednom velikom filmskom hitu devedesetih, onom o ljupkoj Amelie, a fanovi serije “Emily in Paris” teško će zaboraviti scenu u kojoj dizajner Pierre Caudolt liječi tugu razbijajući žličicom karamelu na vrhu čašica punjenih tom slavnom slasticom.
U Zagrebu na mnogo mjesta možete pojesti ukusni crème brûlée, a prema recenzijama sladokusaca, bistro hotela Esplanade jedna je od najboljih lokacija za degustaciju.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Pop boje, blagdanski motivi i luksuzne teksture definiraju Chanel Holiday ekskluzivnu blagdansku selekciju modnih dodataka koja u prvi plan stavlja sofisticiranu interpretaciju božićne estetike. Kolekcija je osmišljena kao hommage sezoni slavlja, uz naglasak na detalje koji čine razliku.
Postoje LEGO setovi koji se slažu, izlože i s vremenom padnu u zaborav. A postoje i oni rijetki, pomno osmišljeni modeli koji nadilaze granicu igračke i postaju predmet želje, razgovora i statusa. Upravo takav je novi LEGO Icons set inspiriran serijom Stranger Things – Creel House, mračna kuća iz Hawkinsa koja u Hrvatsku stiže za svega nekoliko dana i već sada se smatra jednim od najpoželjnijih kolekcionarskih izdanja ove godine.
Eurosong je desetljećima volio sebe zamišljati kao sigurno utočište glazbe – prostor u kojem se politika zaustavlja na vratima pozornice, a reflektori obasjavaju isključivo pjesme, izvođače i obećanje zajedništva. No povijest tog natjecanja pokazuje da se stvarnost uvijek, prije ili kasnije, probije kroz scenografiju. Odluka Nema, pobjednika Eurosonga 2024., da vrati svoj trofej Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), nije samo osobni čin savjesti, nego i simbolički rez u tkivu natjecanja koje se već godinama bori s vlastitim proturječnostima.