Ako nešto ostavljamo u 2025. godini, onda su to pretjerivanje, forsiranje i ideja da sve mora biti trend. U 2026. želimo jesti s veseljem, živjeti s mjerom i smijati se onome što smo nekoć ozbiljno shvaćali. Jer na kraju dana, najbolji trend je onaj koji nas ne iscrpljuje – nego hrani, u svakom smislu te riječi.
U 2026. želimo ući rasterećeni. Lakši. Manje masni – ali ne na način koji uključuje zrno sira u svakoj kombinaciji. Zato je vrijeme da bez grižnje savjesti, uz malo humora i puno argumentacije, jasno kažemo: ovo ostavljamo u 2025. i ne okrećemo se.

Trendovi koji su se oteli kontroli
Trikovi sa zrnatim sirom za “održavanje linije”
Zrnati sir je u 2025. godini doživio ono što bismo mogli nazvati egzistencijalnim slomom identiteta. Nekada skromna, pomalo dosadna namirnica iz hladnjaka naših roditelja, postala je glavni lik internetskih trikova za “održavanje linije”, “čistu prehranu” i “reset metabolizma”. Od sladoleda od zrnatog sira, preko kolača, kruha, umaka, pa sve do nesretnih pokušaja da ga se predstavi kao zamjenu za čokoladu – granica je davno prijeđena.
PROČITAJTE: Evo kako Ana Begić Tahiri održava figuru – Ovo je recept za kruh sa zrnatim sirom
Problem nije u zrnatome siru kao takvom. Problem je u iluziji. Iluziji da se linija održava prečicama, da se tijelo može prevariti blendanjem, i da će desert od zrnatog sira ikada biti desert, a ne samo kompromis s okusom i vlastitim dostojanstvom. U 2026. godini želimo se vratiti jednostavnoj istini: zdrava prehrana ne mora biti kazna, a hrana ne mora glumiti nešto što nije.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pistaccio u apsolutno svemu, bez ikakvog smisla
Pistacija je plemenit orašasti plod. Ima povijest, ima aromu, ima teksturu. No 2025. ju je pretvorila u jeftinu dekoraciju za sve što je htjelo izgledati luksuzno. Pistacija u kroasanima, pistacija u kavi, pistacija u tjestenini, pistacija u pizzi, pistacija u parfemima (da, i to smo vidjeli). U jednom trenutku više nije bilo važno ide li pistacija uz jelo – važno je bilo da se vidi, da je zelena i da se može fotografirati.
Rezultat? Prezasićenje. Umor. Okus koji se gubi u šećeru, bojilima i pretjerivanju. U 2026. želimo pistaciju ondje gdje ima smisla – u desertima koji je poštuju, u slasticama koje je ne guše i u jelima koja znaju stati na vrijeme.

Zaleđene i isušene jagode u svemu
Ako postoji simbol lažne svježine 2025. godine, onda su to zaleđene, liofilizirane ili napola osušene jagode koje su završavale u jogurtima, kolačima, zobenim kašama i salatama, bez ikakvog pitanja: zašto? Jagoda je voće proljeća i ljeta. Ona je sočna, mirisna i nježna. Kad je zamrznemo, osušimo i pospemo po svemu, dobivamo nešto što više nalikuje dekoraciji nego sastojku.
U 2026. godini želimo sezonalnost, želimo svježinu i želimo priznati da nije svaka jagoda dobra jagoda – osobito ne ona koja škripi pod zubima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Silovanje karamelom svake vrste, posebno onim od datulja
Karamela je u 2025. postala agresivna. Bila je posvuda, u tolikim količinama da je svaka druga namirnica izgubila vlastiti identitet. Posebno se istaknuo karamel od datulja, koji se pokušavao prodati kao zdravija, prirodnija, gotovo moralno uzvišena verzija klasične karamele. Istina? I dalje je sladak. I dalje dominira. I dalje guši sve ispod sebe.
Problem nije u karamelu, nego u pretjerivanju. U 2026. želimo suptilnost. Želimo da karamel bude naglasak, a ne glavna radnja, zaplet i rasplet u jednom zalogaju.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Dubai čokolada – vrhunac besmisla
Dubai čokolada bila je možda i savršeni simbol 2025. godine: preskupa, prenakićena, previše svega i s premalo stvarnog užitka. Kombinacije zlata, pistacije, karamele, punjenja i ambalaže često su bile impresivnije od samog okusa. Čokolada je, međutim, intimna stvar. Ona traži ravnotežu, dubinu i mjeru. U 2026. se vraćamo čokoladi koja ne mora dokazivati ništa, osim da je dobra.
Negdje pred kraj 2025. dogodio se onaj tihi, ali odlučujući trenutak. Pogledali smo tanjur, otvorili društvene mreže i shvatili da više ne uživamo. Da nas trendovi ne inspiriraju, nego umaraju. Da hrana više ne veseli, nego se mora opravdavati. To je bio trenutak u kojem smo, kolektivno i bez pompe, odlučili – dosta je.
PROČITAJTE: Znamo gdje se u Hrvatskoj može kupiti ONA PRAVA Dubai čokolada!
2026. godina ne donosi revoluciju, nego olakšanje. Donosi povratak okusu, jednostavnosti i iskrenosti. Donosi hranu koja ne glumi nešto drugo, trendove koji ne viču i recepte koji poštuju sastojke. Donosi pistaciju tamo gdje joj je mjesto, karamel u tragovima, jagode u sezoni i zrnati sir ondje gdje ga doista želimo – u zdjeli, bez filtera.
druge vijesti

Prvi Harry Potter hotel u Europi otvara se 2026.: Sve što zasad znamo o jedinstvenom projektu
Europa će 2026. godine dobiti prvi hotel s tematikom Harry Pottera, a riječ je o projektu koji već sada izaziva veliko zanimanje javnosti, osobito među obožavateljima popularnog književnog i filmskog serijala. Hotel će biti smješten u Njemačkoj, unutar LEGOLAND Deutschland Resorta u Bavarskoj, i predstavlja pionirski iskorak u tematskom turizmu na europskom tlu.
27 prosinca 2025

Kad ti društvo napuni glavu planovima koje mrziš – Kako reći „ne“ bez da se osjećaš krivim?
U životu se često susrećemo s trenucima kada nas prijatelji, kolege ili poznanici pokušavaju uvjeriti da sudjelujemo u planovima koji nam zapravo ne odgovaraju. Od zajedničkih putovanja, tuluma, sportsko-rekreativnih aktivnosti, do sudjelovanja u događajima koji nas iscrpljuju – pritisak društva može stvoriti osjećaj krivnje, nelagode ili straha da ćemo nekoga razočarati ako odbijemo. No, sposobnost da jasno i samopouzdano kažete „ne“ ključna je za očuvanje mentalnog zdravlja, osobnih granica i vlastitog zadovoljstva.
27 prosinca 2025

Zlo se vraća u prošlost: Otkriveni planovi za drugu sezonu serije It: Welcome to Derry
Završetkom prve sezone serije It: Welcome to Derry gledatelji su ostali suočeni s istim pitanjem koje već desetljećima prati priču o zlokobnom klaunu Pennywiseu – može li se zlo ikada uistinu zaustaviti ili se ono, poput samoga vremena, samo neprestano vraća u novim oblicima. Emitiranjem posljednje epizode zaključena je prva, izrazito mračna i atmosferična sezona ove HBO-ove serije, koja je uspjela proširiti poznati svijet romana Stephena Kinga te ga dodatno produbiti kroz povijesnu, psihološku i mitološku prizmu gradića Derryja.
27 prosinca 2025

Kako preživjeti novogodišnje ludilo bez drame – Savjeti za one koji ne vole gužve, lažne osmijehe i preduge popise obaveza
Dolazak Nove godine za mnoge je vrijeme veselja, druženja i zabave, no za dio populacije isti taj period može biti izvor stresa, pritiska i nelagode. Gužve na trgovima, napuhane najave zabava, očekivanja od obitelji, prijatelja i kolega, sve to može dovesti do osjećaja iscrpljenosti prije nego što sat uopće otkuca ponoć. Ako spadate među one koji preferiraju mirniju atmosferu, koji ne vole lažne osmijehe i preduge popise obaveza, postoji nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da novogodišnje ludilo prođe bez drame.
27 prosinca 2025

J.K. Rowling i dalje zarađuje milijune: E-knjige o Harryju Potteru donose joj 173.000 eura dnevno
Popularnost čarobnjačkog svijeta ne jenjava ni godinama nakon izlaska knjiga, a digitalna izdanja franšize postala su pravi financijski fenomen
27 prosinca 2025







