Zagrebački hotel Esplanade najavljuje jedinstveni eno-gastro događaj s Michelinovom zvjezdicom
Na gala večeri u Esplanadi uzvanike očekuje jedinstvena gozba od pet sljedova delicija koju potpisuje
chef Oldřich Sahajdák, koja započinje dobrodošlicom, a prati je selekcija odabranih vina i piva koja za ovu prigodu stižu iz Češke.
Oldřich Sahajdák chef je jednog od najprestižnijih restorana u srcu Praga, La Degustation Bohême Bourgeoise, koji je primio brojna priznanja te već punih deset godina zaredom nosi prestižnu Michelinovu zvjezdicu. Sahajdák u Zagreb dolazi sa svojim timom kreativnih chefova kako bi s Anom Grgić Tomić, prvom damom Esplanadine kuhinje i cheficom godine 2022. prema izboru Gault & Millau, pripremao ekskluzivnu gurmansku večeru u restoranu Zinfandel’s.
Chef Oldřich Sahajdák potpisuje jelovnik i za ovu prigodu priprema neka od svojih autorskih jela, kao i neke novitete u koje unosi dašak češke kuhinje s twistom. Gala večera će ujedno biti jedinstvena prilika za goste da uz svaki slijed kušaju neka od priznatih čeških vina, kao i pivo vrhunske kvalitete. Tartufi, čvarci, patka, mak te tamno pivo s medom i lješnjacima samo su neke od namirnica kojima će se ovaj virtuozni chef poigrati tijekom večeri.
„Hotel Esplanade već godinama priprema gala večere uz gostovanja poznatih chefova s Michelinovim zvjezdicama. Drago mi je što nastavljamo tu tradiciju i što će naši gosti moći uživati u još jednoj gurmanskoj poslastici, osobito jer ovaj put jela dolaze u spoju s pivom i vinom iz Češke. Mnogi znaju da je Češka poznata po pivu, ali nisu imali priliku kušati odlično pivo koje stiže iz autentične češke pivovare Fenetra, kao ni vino koje također dolazi iz priznatih čeških vinarija poput Petr Koráb, Petr Kočařík, Vino Loigi i Dva Duby. Sigurna sam da će se i ove godine tražiti stol više”, naglasila je chefica Ana Grgić Tomić.
Etablirani chef Oldřich Sahajdák u svojoj je karijeri radio u prestižnim restoranima u Novom Zelandu, SAD-u, Italiji i Portugalu s međunarodno priznatim chefovima, a danas nadgleda kuhinju jednog od najpoznatijih restorana u Pragu te sa svojim timom redovito gostuje u poznatim restoranima u Europi i Aziji.
Chef Oldřich Sahajdák suvlasnik je restorana La Degustation Bohême Bourgeoise, otvorenog 2006. godine, na dan kada mu se rodio sin. Moglo bi se reći da mu je kuhanje zapisano u genima. Naime, njegovi roditelji, kao i baka i djed, također su bili kuhari i chefovi, te je odrastao gajeći ljubav prema hrani. Kao dijete provodio je mnogo vremena uz obitelj u kuhinji, isprobavajući nova jela. Iako je u svojim tinejdžerskim danima želio postati nogometna zvijezda, to mu se nije ostvarilo. Kako sam naglašava, tada mu je preostalo samo jedno – da postane vrhunski chef. Od 1989. godine bavi se kuhanjem, a vrlo brzo odlučio je napustiti svoju rodnu Češku te putovati svijetom i učiti o kulinarskom zanatu. Nakon što je proveo tri godine u Njemačkoj, otišao je u Novi Zeland, zatim u SAD te Italiju i Portugal. Umjesto da sanja o radu u velikim, poznatim restoranima, chef Oldřich odabrao je manja mjesta u selima, gdje je upoznao lokalnu tradicionalnu hranu svake zemlje i učio kuhati s nekima od najboljih chefova. Takvo načelo njeguje i danas, a u svom restoranu poslužuje isključivo tradicionalna jela sa svježim sezonskim namirnicama. Sahajdák se potom odlučio vratiti u Češku, a 1996. je počeo raditi za Roc Ambiente Company, jednu od najrespektabilnijih restoranskih tvrtki u Češkoj. Godine 2003. pohađao je CIA (Culinary Institute of America) u gradu St. Helena u Kaliforniji. Putujući svijetom i istražujući najbolje gastrodoživljaje, odlučio je da je vrijeme da i Prag dobije jedno takvo mjesto – restoran u kojem se priprema hrana s najboljim lokalnim proizvodima i gdje se o gostima brine kao o prijateljima. Vlasnici grupe Ambiente pristali su postati njegovi poslovni partneri te je od 2006. godine postao suvlasnik restorana La Degustation Bohême Bourgeoise. Chef Oldřich Sahajdák ističe da pri osmišljavanju jela zadire duboko u povijest svoje zemlje i Austro-Ugarskog Carstva. Pri kreiranju jelovnika bira tradicionalna jela upravo iz tih zemalja i spaja ih modernim tehnikama, tvoreći vrhunski gastrodoživljaj koji je danas prepoznat u cijelom svijetu. Kod chefa Oldřicha Sahajdáka u obzir dolaze samo lokalne i sezonske namirnice, a u prilog tome govori i to da konačni jelovnik odobrava svakodnevno, i to tek nakon što se uvjeri u dostupnost svježih lokalnih namirnica tog dana. U prilog popularnosti govori i to da gotovo da ne postoji poznata osoba koja za vrijeme boravka u Pragu ne posjeti i restoran La Degustation Bohême Bourgeoise, što je svakako potvrda njegovoj kvaliteti i prestižu koji njeguje u javnosti. Chef i njegov tim redovito gostuju u poznatim restoranima Europe i ostatka svijeta, od Londona do Singapura. Jela ne voli potpisivati jer želi svakodnevno rasti, isprobavati različite namirnice i stapati ih u nove okuse, no ipak tartar od govedine i sendvič s tartufima njegova su autorska jela koja se poslužuju od samog otvaranja restorana, pa je preko njih na neki način postao i prepoznatljiv.
Restoran La Degustation Bohême Bourgeoise nalazi se u srcu Praga, a poznat je kao mjesto tradicionalne češke kuhinje na osebujan način. Godine 2012. prepoznata je njegova kvaliteta te je nagrađen Michelinovom zvjezdicom koju posjeduje i danas. Jedan je od samo dva restorana u Češkoj nagrađenih spomenutim gastropriznanjem. Iako je poznat kao vrhunsko gastronomsko mjesto, u restoranu se njeguje opuštena atmosfera. Posjetitelje se potiče da određena jela jedu rukama, baš kao što bi to činili da ručaju ili večeraju kod kuće. Chefovi i osoblje smatraju sve svoje goste prijateljima te se tako prema njima i odnose. Restoran broji 35 mjesta, a poslužuje pet menija i 12 do 15 amuse-bouchesa, odnosno malih zalogaja. Chefov je običaj da svaki meni bude jedinstven i da se sastojci ne ponavljaju, ako ne računamo osnovne. Jelovnik je pomno usklađen s godišnjim dobima, uz svakodnevne minimalne izmjene. Svako jelo osmišljeno je na dan same pripreme, a ovisi o dostupnosti namirnica. Često chefovi sami ubiru gljive, love ribe iz lokalnih rijeka i jezera, a sve s ciljem da posjetiteljima pruže pravi gastrodoživljaj Češke, poštujući njezinu tradiciju i bogatu kulinarsku povijest. Svako jelo priča svoju priču.
Ekskluzivna gala večera održat će se u srijedu, 26. travnja 2023. u restoranu Zinfandel’s s početkom u 20 sati. Večer započinje gala dobrodošlicom u Lounge & Cocktail Baru, a nastavlja se večerom od pet sljedova uz odabranu glazbu. Cijena večere iznosi 195 EUR po osobi te uključuje odabrano vino i pivo uz svaki slijed te vodu, kavu, čaj i petit fourse. Broj mjesta je ograničen, a rezervacije se primaju telefonom na 01 45 666 44 ili e-poštom na zinfandels@esplanade.hr
Rođendanski party Poliklinike Milojević, u utorak je održan je u elegantnom ambijentu zagrebačkog Prirodoslovnog muzeja, a okupljanje zaposlenika, ambasadora, prijatelja i partnera Poliklinike bilo je prilika za nazdraviti svim onim lijepim trenucima iza nas, ali i onima koji nas tek čekaju. Naime, od svog otvorenja u Zagrebu 2010. godine, kao prva poliklinika specijalizirana za nekiruršku estetsku medicinu, tijekom proteklih 15 godina, Poliklinika Milojević značajno je promijenila paradigmu estetike u regiji, uvodeći inovacije i tretmane koji do tada u ovom dijelu Europe gotovo i nisu ni bili dostupni, čime je podigla standarde i postavila nove smjernice u području neinvazivne estetike.
Lipanj je mjesec u kojem priroda doseže svoj vrhunac – polja mirišu, zrak je pun eteričnih nota, a jedna biljka tada posebno dolazi do izražaja. Riječ je naravno o biljki vječne mladosti - smilju. Ova izdržljiva mediteranska biljka, poznata i kao "zlatno sunce" upravo ovih dana ulazi u svoju najintenzivniju fazu cvatnje.
Prošli vikend prošao je u znaku najbolje regionalne popularne i zabavne glazbe. Održan je 17. CMC Festival Vodice 2025. powered by Calzedonia koji je okupio brojnu publiku i najbolje glazbenike iz cijele regije.
Warner Bros Discovery (WBD) produžio je ugovor s Francuskom teniskom federacijom (FFT), čime je osiguran nastavak prijenosa turnira Roland Garros na njihovim kanalima i platformama diljem Europe* do 2030. godine.
Više od 100.000 smještajnih objekata u svijetu nudi siguran, inkluzivan prostor za LGBTQ+ putnike - donosimo četiri destinacije koje ih toplo dočekuju.
Završen je 17. CMC festival u Vodicama 2025. powered by Calzedonia, najveći i najzabavniji festival na ovim prostorima. Dvodnevni festival ponovo je okupio najpopularnija imena iz cijele regije, a vodička riva bila je premala za publiku koja je došla pratiti nastupe čak 46 izvođača.
Zamislite prostor ispunjen osmijehom, laganim mirisima njege, šapatima komplimenata i čašama u kojima se presijavaju mjehurići. Upravo takva atmosfera vladala je na nezaboravnom događanju koje su zajednički organizirali Ženski Recenziraj i brend Skin Romance. U središtu pažnje? Ljubav prema sebi – onoj tihoj, iskrenoj, svakodnevnoj.
Što se dogodi kad se jedan od najsloženijih umova svjetske književnosti susretne s repatom, nježnom i lukavom figurom domaće mitologije? Dobijemo slikovnicu o Jamesu Joyceu, mačkama i pulskim tajnama – i autora koji s jednakom strašću grli visoku književnost, pop kulturu i djetinju maštu. On je profesor koji crta srcem, ilustrator koji misli kao pisac i pripovjedač koji vjeruje da sloboda stanuje izvan okvira. Istra mu je zavičaj, mačke su mu inspiracija, a Joyce – divlja mačka književnosti – postaje glavni junak njegove najnovije basne za djecu.
Još se sliježu dojmovi s omiljenog festivala zabavne glazbe u Hrvatskoj — CMC-a u Vodicama, a priča o ovom glazbenom spektaklu ne prestaje puniti društvene mreže i portale. Ove je godine vodička riva doslovno odzvanjala hitovima čak 47 izvođača, ali ono što je najviše zapelo za oko — nije bila samo glazba.
Ako ste i vi u posljednje vrijeme scrollali društvenim mrežama i naletjeli na kadar koji ste morali gledati više puta – ne brinite, niste jedini. On je jedan od najseksi domaćih izvođača, glazbena nada koja već sad stvara hitove koje pjevamo uglas, a pri tom izgleda kao da je upravo sišao s naslovnice modnog časopisa. ToMa, pravim imenom Tomislav Marić, ne prestaje osvajati – i ušima i očima. I da, iako ga vole svi, jasno je da se baš muška publika osobito često javlja s komentarima – i to vrlo entuzijastično. No, tko bi im zamjerio?
Ako postoji čovjek koji zna kako nasmijati regiju, izazvati salve smijeha i istovremeno ostati šarmantan do kosti – to je Dalibor Petko. U svijetu domaćeg showbusinessa gdje je sve već viđeno, Petko je vječna svježa doza kreativnosti, a sada je, čini se, uspio ono što mnogima nije pošlo za rukom – ukrotiti najseksi Balkanca, Stefana Zdravkovića, poznatijeg kao Princ od Vranja. Ili barem pokušava. Na svoj, urnebesan način.