HELLO
HELLO! #HelloItsMe

U Vukovaru je proteklog vikenda postavljen jedan potpuno novi rekord – izrađeni su najduži široki rezanci u Hrvatskoj, dugi čak 18,8 metara. Iznimni pothvat izveli su članovi Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije koji su rezance pripremili u sklopu Dunav festa, trodnevnog festivala koji se održava povodom obilježavanja Međunarodnog dana Dunava. Upravo zato su i rezanci dugi 18,8 metara, u čast 188 kilometara kolika je duljina Dunava u Hrvatskoj.

“Široki rezanci dugi kao Dunav“ je potpuno nova gastro atrakcija u sklopu Dunav festa koja je inspirirana tradicionalnim prilogom uz fiš paprikaš, a ideju iza originalne aktivacije potpisuje Vukovarsko pivo koje je ujedno bilo i jedan od službenih pokrovitelja natjecanja u pripremi fiš paprikaša.

Vukovarsko pivo nastalo je uz Dunav i s njim dijeli svoju povijest. Kao brend koji je snažno povezan s ovim krajem, kroz ovu smo suradnju željeli dodatno obogatiti program Dunav Festa i pridonijeti jačanju lokalnog kulinarskog izražaja. Fiš paprikaš ima dugu tradiciju u ovom kraju, a s Vukovarskim pivom prirodno se nadopunjuje. Upravo u takvim jednostavnim, autentičnim trenucima vidimo priliku da podržimo zajednicu i sve ono što je čini posebnom”, istaknuo je Dominik Palčić.

Rezanci su se pripremali na otvorenom, uz prisustvo brojnih posjetitelja koji su uživo pratili kako od brašna, jaja i vode nastaje tradicionalna slavonska tjestenina. Iskusnim kuharima iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije za rekordnu duljinu od 18,8 metara trebalo je tek nešto više od sat vremena te 30 jaja, 5 kilograma brašna i 1,5 litara vode.

Široki rezanci imaju posebno mjesto u slavonskoj kuhinji – generacijama su nezaobilazan dio obiteljskog stola, najčešće uz gulaše, pečena mesa i razne domaće umake. Oni nisu samo prilog, već nositelj okusa djetinjstva i simbol domaće kuhinje. Pripremati ih u ovoj količini zahtijevalo je dobru organizaciju, puno ruku i još više srca, ali svaki metar bio je vrijedan truda jer smo njime pokazali koliko naš kraj poštuje svoje kulinarske korijene“, kazao je Damir Mikulić, predsjednik Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije.

Široki rezanci su se ubrzo poslužili uz odlične fiš paprikaše koje je pripremala udruga Veseli kotlić. Jelo se prodavalo po promotivnim cijenama, a sav prihod je otišao u humanitarne svrhe – na račun Crvenog križa Vukovar.

U isto vrijeme je održana i velika fišijada, odnosno natjecanje u pripremi fiš paprikaša u sklopu kojeg se prijavila 31 ekipa. Prvo mjesto odnio je tim Momo Kneževi, a osim titule najboljih osvojili su i glavnu nagradu u iznosu od 500 eura.

Fišijada je ujedno bila i središnji gastro događaj Dunav Festa, odnosno posebnog programa “Gastrobrendiranje – 100% FIŠ”. Radi se o projektu čiji je cilj uvrstiti Vukovar na kartu vrhunskih gastro-destinacija, a isti je organiziran u sjajnoj suradnji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i Turističke zajednice grada Vukovara.


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025