Nick Curtin će 23. svibnja održati predavanje pod imenom „Zero waste Masterclass from Denmark!“, a predstavit će svoj restoran Alouette koji je otvoren 2018. godine u nekadašnjoj tvornici olovaka u industrijskoj četvrti Islands Brygge. Restoran je ubrzo postao poznat po svojoj neformalnoj atmosferi, otvorenoj kuhinji i jelima koja spajaju američku kreativnost s nordijskom preciznošću. Samo osam mjeseci nakon otvaranja, restoran je osvojio Michelinovu zvjezdicu, a godinu dana kasnije i zelenu zvjezdicu za ekološke prakse. “Uvjeren sam da luksuz više nije samo srebrni pribor i kristalne čaše. Luksuz je znati odakle dolazi tvoja hrana, tko ju je uzgojio i kakav utjecaj ima na svijet oko tebe,” ističe Curtin.
Njegov najnoviji projekt, Alouette 2.0, smješten je u povijesnoj zgradi u središtu Kopenhagena, nekadašnjem domu Hansa Christiana Andersena. U suradnji s renomiranim arhitektom Davidom Thulstrupom, stvoren je prostor koji spaja luksuz i održivost. Interijer uključuje reciklirano staklo s otoka Bornholm, namještaj od lokalnog drva i kuhinju koja koristi minimalnu energiju.
Jedan od najinovativnijih pristupa u Alouetteu 2.0 je koncept “plot dining” – jelovnik podijeljen u četiri cjeline, od kojih svaka predstavlja priču o određenoj farmi i njenim održivim praksama. Gosti tako ne samo da uživaju u vrhunskim jelima, već i uče o porijeklu namirnica i ljudima koji stoje iza njih.
“Održivost ne počinje u kuhinji. Počinje na polju, u rukama ljudi koji s ljubavlju i znanjem uzgajaju hranu. Naš zadatak je da tu priču prenesemo dalje – kroz tanjur,” objašnjava Curtin.
Ovaj pristup ne bi bio moguć bez Camille Hansen, Curtinove supruge i suvlasnice restorana. Camille je posvećena održivosti u kuhinji, zagovarajući korištenje lokalnih i sezonskih namirnica, smanjenje otpada i podršku malim poljoprivrednicima. Njezin rad omogućava stvaranje jela koja su ne samo ukusna, već i ekološki osviještena. Curtinova filozofija temelji se na ideji da restorani mogu biti platforma za promjenu. “Restorani prenose ideje i emocije bolje od gotovo bilo čega drugog jer aktiviraju ljude na gotovo svakoj razini. Okus, dodir, uranjanje u prostor – to su alati za stvaranje uspomena koje mijenjaju pogled na hranu.”
Dolazak u Hrvatsku i sudjelovanje na Greencajt festivalu za Curtina ima posebno značenje: “Jako se veselim dolasku u Zagreb i mogućnosti da podijelim svoja iskustva na Greencajt festivalu. Hrvatska ima nevjerojatno bogatstvo lokalnih namirnica i predanih ljudi u gastronomiji. Radujem se inspiraciji, ali i razgovoru o tome kako zajedno možemo graditi održivu budućnost na tanjuru.“