PLACe market se vraća – kreću najfinija druženja na tržnicama, petkom u Zagrebu, subotom u Splitu!
Od 11. travnja na zagrebačkom Dolcu i od 19. travnja na splitskom Pazaru – omiljeni gastro-događaj ponovno okuplja vrhunske chefove uz odličnu atmosferu i sve ono zbog čega su ga lokalci i turisti zavoljeli.
Nakon zimske pauze, jedno od najdražih zagrebačkih i splitskih urbanih gastro-događanja –PLACe Market – vraća se u punom sjaju!
Od petka, 11. travnja, Dolac ponovno postaje epicentar dobre hrane, dok će splitski Pazar ugostiti svoju verziju događanja od subote, 19. travnja. Ritam ostaje isti: petkom na placu u Zagrebu, subotom na pazaru u Splitu – uz dobru glazbu, najbolju klopu i onu posebnu atmosferu zbog koje je PLACe market postao više od street food festivala – prava gastro-institucija. U zadnje dvije godine, možemo reći kako je PLACe market donio život na tržnice, napravio da se o njima ponovo priča te pokazao da street food ponuda u Hrvatskoj može biti itekako zanimljiva i gastronomski vrijedna.
“Ovo nije event, ovo je doživljaj. Ljudi dolaze jer znaju da će dobro jesti, dobro se zabaviti, ali i vidjeti lice grada koje sve rjeđe viđamo – iskreno, živo, lokalno, toplo,” kažu osnivači projekta Sarah Josipović i Jan Jerič, koji već treću sezonu oživljavaju tržnice kao mjesta susreta, kreativnosti i vrhunske gastronomije.
Stari favoriti i nova iznenađenja
I ove godine PLACe Market okuplja neka od najjačih imena domaće gastro scene – u Zagrebu su tu su već poznati favoriti poput Noela, chefa Maria Mihelja, Al Dentea, Soi fusiona, Thai Thaia, Rougemarina, kao i gostima već poznati i omiljeni štandovi Vinkl, Meat the King, Dante tapas bar, Francuske delicije, Cunami, štandovi gastro blogera Vedrana Bokovića, Falafela Etc., Oui chefa by Vedran Stojanec te Piene, ali i neka nova, uzbudljiva imena koja će po prvi put predstaviti svoje autorske street food kreacije.
Među njima su Biomania koja je poznata po svojim plant-based jelima, a koja se nedavno otvorila u Tkalčićevoj ulici, zatim Makamana sa chefom Maurom Renjeom, tu su i Gdje je Jura i chef Jurica Hlepić koji dolazi sa slatkim iznenađenjem, zatim Spud Bud by chef Branko Kusovac s raznim varijantama punjenog krumpira, Crna Ovca – najpopularniji domaći sladoled koji stiže sa svojim savršenim okusima, kao i Institut za burgere by Mate Janković te Lari & Penati koji će biti povremeni gosti. Naravno, očekuju nas i brojna gostovanja vrhunskih restorana i chefova.
Uz mirise vrhunske hrane i gutljaje dobrih vina i koktela, PLACe i dalje prati ono što ga čini toliko voljenim: pažljivo birana glazba, odlični DJ setovi, vizualna produkcija, sadržaj za djecu i kućne ljubimce kao i uvijek opuštena i prijateljska atmosfera. Bez barijera, bez VIP zona – samo dobar grad, dobra hrana i dobri ljudi.
Početak koji se nestrpljivo čeka
PLACe Market na Dolcu počinje u petak, 11. travnja, od 18:00 sati, i nastavlja se svakog sunčanog petka sve do jeseni. U Splitu, prvo izdanje subota, 19. travnja – a zatim, ako vrijeme dopusti, i svaka sljedeća sunčana subota.
“PLACe nije samo projekt – to je zajednica. Iza svakog tanjura stoji tim sjajnih ljudi – chefova, proizvođača, tehničara, dizajnera, DJ-a, konobara… Suradnja svih partnera i institucija, od Grada Zagreba, Splita i Tržnica u Zagrebu i Splitu, Hrvatske turističke zajednice, kao i TZ-a Zagreb i Split do brojnih sponzora i prijatelja projekta, ključna je da bi sve ovo zaživjelo. A mi smo zahvalni svima koji vjeruju i sudjeluju,” ističu Sarah i Jan.
Za sve koji su već doživjeli čari PLACe Marketa – zna se: petkom jedemo na placu, subotom na pazaru. A oni koji još nisu – sad je pravo vrijeme.
Ponekad najdalja putovanja počinju sasvim nepretenciozno – idejom u malom uredu, u gradu koji zrači morem i suncem. U Splitu, 2014. godine, u vremenu kada je većina još uvijek stajala u redovima za karte, rodila se jedna sasvim jednostavna misao: što ako bi ljudi mogli kupiti autobusnu kartu online – brzo, lako i bez stresa?
U najnovijoj epizodi sve popularnijeg studentskog podcasta Beat’, publika je dobila priliku zaviriti iza kulisa hrvatske medijske scene kroz leću jednog od njezinih najprepoznatljivijih lica – Nikole Grbina, cijenjenog urednika magazina HELLO!. U iskrenom i opuštenom razgovoru s voditeljicom i producenticom podcasta Beattom Ugrin, Nikola je otvorio vrata svog profesionalnog, ali i privatnog svijeta.
Program Greencajt festivala već je prvog dana otvorio inspirativne rasprave o ulozi kreativnosti, tehnologije i empatije u oblikovanju održive budućnosti
Zamislite ovo: zvuk porculanskih šalica, miris svježe pečenih štrukli, nota mentinog čaja u zraku i pogled na raskošnu terasu Oleander pod svjetlom kasnog popodneva. Zagreb možda živi užurbanim ritmom 21. stoljeća, ali postoji jedno mjesto gdje vrijeme usporava, gdje svaka sekunda miriše na nostalgiju, profinjenost i luksuz – to je Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar.
Opel je bio ponosan partner na grandioznom HELLO! partyju u zagrebačkoj Laubi, događaju koji je okupio brojne poznate osobe iz svijeta estrade, mode i medija, a glazbenu kulminaciju večeri donijela je Severina, izvedbama svojih najvećih hitova.
Reality zvijezda Kim Kardashian diplomirala je pravo nakon 5184 sata posvećena studiju. Uz podršku djece i prijatelja, proslavila je promociju koju nije očekivala.
Na crvenom tepihu spektakularnog HELLO! partyja u zagrebačkoj Laubi, među gotovo 2000 uzvanika i uz nastup Severine, najveće regionalne zvijezde, blistala je i dama čije se ime već odavno piše modnim slovima – Aleksandra Dojčinović. Često prozivana hrvatskom Coco Chanel, Dojčinović je još jednom dokazala da s lakoćom pomiče granice elegancije i stila.
Ponekad je dovoljno samo nekoliko minuta da se u nekome zrcale godine — emocija, sjećanja, nade. Upravo o toj vrsti trenutaka pjeva Fran Uccellini u svojoj novoj pjesmi "Vatromet", drugom autorskom singlu kojim odlučno korača kroz vlastitu glazbenu priču, nakon što smo ga upoznali kao jednog od upečatljivijih natjecatelja u showu The Voice.
Na proslavi drugog rođendana časopisa HELLO! u zagrebačkoj Laubi, crvenim tepihom je prodefiliralo mnoštvo domaćih poznatih lica, ali jedan je look zaustavljao poglede, izazivao šapat i bliceve — onaj Luciana Plazibata, talentiranog plesača i finalista aktualne sezone Survivora. Njegov dolazak bio je poput modne objave: moćan, nekonvencionalan i inspiriran samim Davidom Bowiejem.