HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Nakon zimske pauze, jedno od najdražih zagrebačkih i splitskih urbanih gastro-događanja –PLACe Market – vraća se u punom sjaju!

Od petka, 11. travnja, Dolac ponovno postaje epicentar dobre hrane, dok će splitski Pazar ugostiti svoju verziju događanja od subote, 19. travnja. Ritam ostaje isti: petkom na placu u Zagrebu, subotom na pazaru u Splitu – uz dobru glazbu, najbolju klopu i onu posebnu atmosferu zbog koje je PLACe market postao više od street food festivala – prava gastro-institucija. U zadnje dvije godine, možemo reći kako je PLACe market donio život na tržnice, napravio da se o njima ponovo priča te pokazao da street food ponuda u Hrvatskoj može biti itekako zanimljiva i gastronomski vrijedna.

Ovo nije event, ovo je doživljaj. Ljudi dolaze jer znaju da će dobro jesti, dobro se zabaviti, ali i vidjeti lice grada koje sve rjeđe viđamo – iskreno, živo, lokalno, toplo,” kažu osnivači projekta Sarah Josipović i Jan Jerič, koji već treću sezonu oživljavaju tržnice kao mjesta susreta, kreativnosti i vrhunske gastronomije.

Stari favoriti i nova iznenađenja

I ove godine PLACe Market okuplja neka od najjačih imena domaće gastro scene – u Zagrebu su tu su već poznati favoriti poput Noela, chefa Maria Mihelja, Al Dentea, Soi fusiona, Thai Thaia, Rougemarina, kao i gostima već poznati i omiljeni štandovi Vinkl, Meat the King, Dante tapas bar, Francuske delicije, Cunami, štandovi gastro blogera Vedrana Bokovića, Falafela Etc., Oui chefa by Vedran Stojanec te Piene, ali i neka nova, uzbudljiva imena koja će po prvi put predstaviti svoje autorske street food kreacije.

place market

Među njima su Biomania koja je poznata po svojim plant-based jelima, a koja se nedavno otvorila u Tkalčićevoj ulici, zatim Makamana sa chefom Maurom Renjeom, tu su i Gdje je Jura i chef Jurica Hlepić koji dolazi sa slatkim iznenađenjem, zatim Spud Bud by chef Branko Kusovac s raznim varijantama punjenog krumpira, Crna Ovca – najpopularniji domaći sladoled koji stiže sa svojim savršenim okusima, kao i Institut za burgere by Mate Janković te Lari & Penati koji će biti povremeni gosti. Naravno, očekuju nas i brojna gostovanja vrhunskih restorana i chefova.

place market

Uz mirise vrhunske hrane i gutljaje dobrih vina i koktela, PLACe i dalje prati ono što ga čini toliko voljenim: pažljivo birana glazba, odlični DJ setovi, vizualna produkcija, sadržaj za djecu i kućne ljubimce kao i uvijek opuštena i prijateljska atmosfera. Bez barijera, bez VIP zona – samo dobar grad, dobra hrana i dobri ljudi.

Početak koji se nestrpljivo čeka

PLACe Market na Dolcu počinje u petak, 11. travnja, od 18:00 sati, i nastavlja se svakog sunčanog petka sve do jeseni. U Splitu, prvo izdanje subota, 19. travnja – a zatim, ako vrijeme dopusti, i svaka sljedeća sunčana subota.

place market

“PLACe nije samo projekt – to je zajednica. Iza svakog tanjura stoji tim sjajnih ljudi – chefova, proizvođača, tehničara, dizajnera, DJ-a, konobara… Suradnja svih partnera i institucija, od Grada Zagreba, Splita i Tržnica u Zagrebu i Splitu, Hrvatske turističke zajednice, kao i TZ-a Zagreb i Split do brojnih sponzora i prijatelja projekta, ključna je da bi sve ovo zaživjelo. A mi smo zahvalni svima koji vjeruju i sudjeluju,” ističu Sarah i Jan.

place market

Za sve koji su već doživjeli čari PLACe Marketa – zna se: petkom jedemo na placu, subotom na pazaru. A oni koji još nisu – sad je pravo vrijeme.


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025