Novi jelovnik Zinfandel’sa: Fantazija okusa!
Zinfandel's donosi novu čaroliju okusa uz inovativne spojove i nezaboravne specijalitete, uključujući flambirane palačinke Crêpes Suzette.
18 prosinca 2024
Ne dozvolite nepcima da se dosađuju! U ovom zagrebačkom restoranu čeka vas prava rapsodija afričkih jela.
Arapska kuhinja, poznata po bogatstvu okusa, raznolikosti začina i tradicionalnim tehnikama pripreme, sve više osvaja ljubitelje gastronomske avanture. Spoj raznih utjecaja s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike stvara jedinstvenu paletu jela koja oduševljavaju svakim zalogajem.
U Zagrebu se sada može uživati u ovoj izuzetnoj kuhinji, koja na svojim tanjurima donosi raskoš povijesne baštine i suvremene interpretacije. Ponuda obuhvaća specijalitete inspirirane raznim arapskim regijama, od Levanta do Magreba, a svaki zalogaj nosi autentičan okus i bogatu tradiciju pripreme.
Arapska kuhinja jedinstvena je po upotrebi raznolikih začina poput kima, kurkume, kardamoma i cimeta, koji stvaraju slojevite i aromatične okuse. Glavne namirnice uključuju slanutak, leću, rižu, meso (posebno janjetinu i piletinu) te razno povrće. Svako jelo obogaćeno je specifičnom mješavinom začina, a mnogi recepti prenose se s generacije na generaciju.
Tradicionalni način pripreme hrane i pažnja prema detaljima osiguravaju da svako jelo odražava duh arapske kulture. Od predjela do deserata, sve odiše toplinom i gostoljubivošću.
Jedan od najslavnijih dijelova arapske kuhinje svakako su predjela poznata pod nazivom mezza. Ona obuhvaćaju raznolike zalogaje, idealne za dijeljenje i početak obroka:
Hummus – kremasti namaz od slanutka s maslinovim uljem i tahinijem,
Baba ganoush – namaz od pečenog patlidžana, poznat po bogatom, dimljenom okusu,
Warak enab – zamotuljci od listova vinove loze punjeni rižom i začinima,
Samboosak – male pite punjene mljevenim mesom, povrćem ili sirom.
Za ljubitelje toplih jela, nezaobilazne su bogate i hranjive juhe poput pileće juhe ili juhe od leće, koje svojim okusom donose utjehu i toplinu.
Glavna jela ističu se po raznovrsnosti i uravnoteženim okusima:
Falafel – pržene kuglice od slanutka s dodatkom začina, savršene za vegane i vegetarijance,
Shawarma – marinirano meso (piletina ili janjetina) pečeno na vertikalnom ražnju i posluženo u pita kruhu s povrćem i umacima,
Kofta – začinjene mesne okruglice ili rolice pripremljene na roštilju,
Biryani – aromatična riža s mesom i mješavinom začina, često obogaćena bademima ili grožđicama.
Uz glavna jela, nezaobilazan je bulgur, lagana i hranjiva žitarica koja se često kombinira s povrćem i začinima.
Deserti u arapskoj kuhinji prava su poslastica za nepce. Najpoznatije su delicije poput:
Baklave – slojevi tijesta s orasima ili pistacijama, preliveni sirupom,
Kunafeh – bogati desert od vučenog tijesta, sira i aromatiziranog sirupa,
Halve – slatki desert na bazi tahinija ili semolina brašna.
Mjesto susreta kultura i okusa
Arapska kuhinja nije samo gastronomski doživljaj, već i prilika za upoznavanje bogate kulture i tradicije. Svako jelo nosi priču, a atmosfera prilikom uživanja u ovim specijalitetima odiše toplinom i zajedništvom.
Za sve koji žele iskusiti autentične arapske delicije, ovo je pravo mjesto za istraživanje novih okusa i uživanje u bogatstvu jedne od najpoznatijih kuhinja svijeta.
Zinfandel's donosi novu čaroliju okusa uz inovativne spojove i nezaboravne specijalitete, uključujući flambirane palačinke Crêpes Suzette.
18 prosinca 2024
Proslavite 50 godina ABBA-e uz biografiju "Blještavilo i sjene", sveobuhvatan prikaz grupe, njihovih uspjeha i osobnih priča.
18 prosinca 2024
Bol u ramenima može imati nekoliko mogućih uzroka, a jedan od uzroka je položaj spavanja.
17 prosinca 2024
Tajči je podijelila svoje glazbene i umjetničke ambicije te otkrila svoju strast prema scenskom izražavanju.
17 prosinca 2024
Prijave za popularni festival kreativnosti i komunikacija otvorene! Očekuju nas tri uzbudljiva dana u Rovinju, od 15. do 18. svibnja 2025., s vrhunskim predavačima, radionicama i nagradama.
17 prosinca 2024