HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Jeste li znali da su vrganji niskokalorični, a usto i vrlo zdravi? Vrganji su bogati i moćnim antioksidansima, poput beta-karotena i likopena, a usto su i. naravno, vrlo ukusni. Savršen je dan za preukusni rižoto s vrganjima. Spremit ćemo ga prema receptu poznate hrvatske food influencerice Kasandre Draganić.

Rižoto s vrganjima – evo kako ga napraviti korak po korak

Provjereno izvrstan recept Kasandre Draganić mogu ponoviti i oni koji nisu vješti u kuhinji ako mu posvete malo više pažnje, a nikoga neće razočarati.

Evo kako Kasandra radi rižoto s vrganjima, korak po korak.

“Rižoto, naizgled tako jednostavan, a ako želite pravi kremasti rižoto, ipak zahtjeva malo više truda. No, gotovo je sve u pola sata (sa sjeckanjem i ribanjem) i ovo mi je uvijek jelo to go kad trebam nešto toplo, kremasto, slasno i, realno, na brzinu”, govori Kasandra.

Što je najbitnije za savršen rižoto s vrganjima?

“Riža je ključna. Birajte dobru rižu. Da znam, cijene su otišle u nebesa, ali dobra riža čini itekakvu razliku. Za rižoto su savršene tri sorte riže: Arborio, Carnaroli i Vialone Nano. Isprobala sam ih sve i meni je ipak Carnaroli najdraža”, govori partnerica slavnog Ribafisha.

“Sljedeća stvar koju možda nemate uvijek u kuhinji (a trebali biste imati) je temeljac. Ja jednom tjedno uzmem lončinu od 10 litara i kuham satima, meso, kosti, povrće i onda sve isporcijam u plastike i stavim u duboko pa kad zatrebam, uvijek imam opciju. Temeljac mora biti vruć kad ga ulijevate u tavu s rižom.

Ok, i tu mi je nekoliko ljudi reklo da nije prijeko potrebno, no ja se ovog pravila držim k’o pijan plota. 

Sljedeća stvar. Miješanje i miješanje. Miješajte i tavom i kuhačom, cijelo vrijeme miješajte da se otpusti škrob u riži i da on dobije tu kremoznost.

I zadnje, ali opet jako bitno – maslac. Kad mislite da je dosta, stavite još. Dobit ćete onu savršenu teksturu koju nalazite u najboljim restoranima.”

Evo i recepta!

Sastojci:
  • šalica carnaroli riže,
  • 1 srednja glavica luka ili još bolje ljutike,
  • 2 češnja češnjaka,
  • 250 g vrganja,
  • 1 žličica soli,
  • 1/2 žličice papra,
  • 1/2 žličice majčine dušice,
  • 1,5 l temeljca,
  • 120 g maslaca,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 dcl bijelog vina ili prošeka,
  • 20 g ribanog parmezana,
  • 1 žlica peršina.
Postupak:
  1. Otopite 20 g maslaca na 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte sitno sjeckani luk.
  2. Kad luk omekša, dodajte i češnjak, svježe mljeveni papar, pola količine soli i majčinu dušicu. Promiješajte i kad češnjak zamiriše dodajte vrganje.
  3. Miješajte na srednjoj vatri dok vrganji ne otpuste svu vodu i počnu se pržiti.
  4. Tad im dodajte rižu. Pržite sve zajedno cca 2 minute dok se sva riža ne zagrije.
  5. Tad pojačajte vatru, ulijte vino i kad vino prokuha, malo po malo dodajte vrući temeljac i miješajte i miješajte pa temeljac pa miješajte i tako cca 15 -17 minuta dok riža nije savršeno al dente kuhana.
  6. Ugasite vatru, dodajte ostatak maslaca i parmezan, i miješajte dok se sir i maslac ne utope i rižoto postane savršeno kremast.
  7. Dodajte svježi peršin i poslužite! Dobar tek!

druge vijesti

žacstar

Knjigovođa kao stup poslovanja

Kad razmišljate o poslovanju, možda vas prvo ne asocira riječ "knjigovođa". Možda vam na pamet padnu inovacije, marketing, prodaja ili velike ideje. Ali iza svakog uspješnog projekta stoji jedna tiha, marljiva figura koja sve to drži pod kontrolom – knjigovođa. On je poput kućnog temelja – nevidljiv, ali neophodan. Jer, ruku na srce, bez dobrog knjigovođe, poslovni temelji bi se vrlo brzo uzdrmali.

Lifestyle

23 studenoga 2024