Otkrivena je tema nove Met Gale! “Superfine: Umijeće crne elegancije” nova je proljetna izložba Anne Wintour

Suvremeni crni dandizam već godinama oživljava crvene tepihe na prestižnim događajima poput Met Gale. Zamislite Billyja Portera u zlatnoj odori Sun God koju je kreirao The Blonds za izložbu "Camp" 2019. godine, A$AP Rockyja s prekrivenim šarenim patchwork prekrivačem ERL-a preko njegovog svileno-tafta smokinga na "In America: A Lexicon of Fashion" 2021. godine, ili Lil Nas X-a prekrivenog kristalima u dizajnu Luar na "Sleeping Beauties" prošle godine.

09 listopada 2024

met gala 2025 Photo © The Metropolitan Museum of Art
HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Danas najavljena izložba pod nazivom “Superfine: Tailoring Black Style”, nadolazeća izložba Costume Institutea u Metropolitan Museum of Artu, posvetit će se upravo crnom dandizmu, istražujući važnost odjeće i stila u oblikovanju crnih identiteta u atlantskoj dijaspori.

Ovo je prva izložba Costume Institutea od 2003. godine koja se isključivo bavi muškom modom, a ujedno je i prva pod vodstvom kustosa Andrewa Boltona koja uključuje gostujuću kustosicu. Monica Miller, profesorica i voditeljica Africana Studies na Barnard Collegeu, Sveučilišta Columbia, istraživat će lik crnog Dandija, od njegovih prvih prikaza u umjetnosti 18. stoljeća do suvremenih prikaza na modnim pistama i u filmovima. Izložba je inspirirana njezinom knjigom iz 2009. godine, Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity, u kojoj crni dandizam uspostavlja kao estetski i politički konstrukt.

met gala 2025

Dandizam, za one manje upoznate, predstavlja pretjeranu pažnju prema odijevanju. U najavi izložbe, Miller je dandizam opisala kao “mudro i elegantno odijevanje”, te je objasnila kako je crni dandizam “strategija i alat za ponovno promišljanje identiteta, za preoblikovanje sebe u drukčijem kontekstu. Posebno tijekom razdoblja ropstva, to je bio način pomicanja granica o tome tko je čovjek.” Povijest crnog dandizma koju izložba prikazuje ilustrirat će kako su ljudi crne kože prošli put od porobljenih pojedinaca, stiliziranih kao luksuzni predmeti, do autonomnih kreatora stila koji danas postavljaju globalne modne trendove.

met gala 2025

Livery, American, Courtesy Maryland Center for History and Culture, gift of Miss Constance Petre, 1946.3.3a-c. Photo © The Metropolitan Museum of ArtPhoto © The Metropolitan Museum of Art

U kontekstu pokreta Black Lives Matter, Costume Institute počeo je prepoznavati stvarnosti koje su do tada bile zanemarene u američkim modnim narativima. Od 2020. godine, u zbirku je dodano oko 150 komada dizajnera koji pripadaju BIPOC zajednicama, od kojih će neki biti predstavljeni u izložbi “Superfine”. “Ova izložba označava važan korak u našem nastojanju da diversificiramo naše izložbe i zbirke, kao i da ispravimo povijesne pristranosti unutar naše kustoske prakse” rekao je Bolton. “Radi se o tome da se moda u Metu učini pristupačnijom i inkluzivnijom”.

met gala 2025

Ensemble, Virgil Abloh (American, 1980–2021) for Louis Vuitton (French, founded 1854), fall/winter 2021 menswear; Courtesy Collection Louis Vuitton. Photo © The Metropolitan Museum of ArtPhoto © The Metropolitan Museum of Art

Bolton je tijekom istraživanja za izložbu “In America: A Lexicon of Fashion” 2021. godine postao upoznat s Millerinim radom. “Ono što je zanimljivo kod crnog dandizma jest da nije samo identitet” objasnio je Bolton. “Postoje pojedinci poput fotografa i umjetnika Iké Udéa, koji se identificiraju kao dandiji, ali to je također koncept”. Crni dizajneri danas istražuju različite modalitete koje dandizam predstavlja – slobodu, disonanciju, teatralnost.

met gala 2025

Ensemble, Pharrell Williams (American, born 1973) for Louis Vuitton (French, founded 1854), spring/summer 2025 menswear; Courtesy Collection Louis Vuitton. Photo © The Metropolitan Museum of ArtPhoto © The Metropolitan Museum of Art

Izložba će biti organizirana prema 12 karakteristika crnog dandizma, inspiriranih esejem Zore Neale Hurston iz 1934. godine “The Characteristics of Negro Expression”. Svaki dio prikazat će razvoj dandizma kroz povijest, koristeći ne samo odjeću i dodatke, već i crteže, slike, fotografije i filmske isječke. Prvi dio pod nazivom “Vlasništvo” uključivat će livreju porobljene osobe iz 19. stoljeća iz Marylanda. “Jook”, inspiriran Hurstonovom kategorijom o glazbi i plesu, uključivat će Zoot odijela iz 1940-ih, dok će “Kozmopolitizam” predstaviti kreacije Pharrella Williamsa i pokojnog Virgila Abloha za Louis Vuitton.

met gala 2025

“Maya Angelou Passport” ensemble, Foday Dumbuya (Sierra Leonean) for Labrum London (British, founded 2014), fall/winter 2023; Courtesy Labrum London. Photo © The Metropolitan Museum of ArtPhoto © The Metropolitan Museum of Art

Monica Miller naglašava kako su mnogi suvremeni dizajneri predstavljeni u izložbi inspirirani poviješću dandizma i crne kulture, osobito oni koji dolaze iz Zapadne Afrike ili Kariba. “Virgil Abloh i Grace Wales Bonner detaljno su promišljali teme poput rase, moći, imigracije, ropstva, kolonija i osnaživanja u svojim dizajnerskim filozofijama” izjavila je Miller.

Bolton smatra da se muška moda trenutno nalazi u renesansi, ponajviše zahvaljujući crnim dizajnerima i muškarcima koji se ne boje riskirati s osobnim stilom. “Imamo fantastične uzore, poput naših ovogodišnjih suvoditelja Met Gale – Pharrella Williamsa, Colmana Dominga, Lewisa Hamiltona i A$AP Rockyja,” ističe Bolton.

PROČITAJTE: Colman Domingo, Lewis Hamilton, A$AP Rocky, Pharrell Williams i Anna Wintour bit će su-domaćini Met Gale 2025. zajedno s počasnim domaćinom LeBronom Jamesom

Kao i prethodnih godina, izložba će okupiti niz značajnih suradnika. Interdisciplinarna umjetnica Torkwase Dyson bit će odgovorna za konceptualni dizajn izložbe, Tanda Francis, poznata po monumentalnim afričkim glavama i maskama, izradit će prilagođene glave manekena, dok će Tyler Mitchell napraviti fotografije za katalog izložbe.

PROČITAJTE: Najpoznatije svjetske zvijezde okupile su se i odale počast liku i djelu Karla Lagerfelda

Izložbu “Superfine: Umijeće crne elegancije” omogućit će Louis Vuitton, uz financijsku podršku Instagrama, Hobson/Lucas Family Foundationa, dr. Precious Moloi-Motsepe i Africa Fashion International, Tylera Perryja i Condé Nasta. Izložba će trajati od 10. svibnja do 26. listopada 2025., nakon Met Gale koja će se održati 5. svibnja, a koja predstavlja glavni izvor financiranja za Costume Institute.

met gala 2025

druge vijesti

zagreb film festival

Boris T. Matić za HELLO!: “Neskromno mogu tvrditi da smo jako utjecali na promociju hrvatskog filma vani”

"Najteže je bilo pred 5 godina kada je gradonačelnik s preko 200 optužnica čije ime ne volim izgovarati, bespotrebno zbog nekih tuđih privatnih interesa zatvorio naš dom kino Europa kojeg smo uspješno vodili 11 godina i za što smo dobili nagradu kao najbolje art kino u Europi – svojevrsnog kino Oscara, a onda se ubrzo dogodila i pandemija, potres, jačanje streaming platformi što je izazvalo pojavu jako puno izazova koji su mogli uzdrmati ZFF."

Glazba/Festivali

18 listopada 2024