HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Seanu Combsu – poznatom i kao P Diddy i Puff Daddy – odbijen je zahtjev za jamčevinom nakon što je izjasnio da nije kriv po tri točke optužnice za kaznena djela.

Optužbe, koje Combs poriče, podignute su nakon što je reper i glazbeni mogul uhićen u hotelu u New Yorku 16. rujna.

Sean Combs, trostruki dobitnik nagrade Grammy i jedan od najutjecajnijih hip-hop producenata proteklih trideset godina, suočen je s valom tužbi žena koje ga optužuju za seksualno zlostavljanje.

Suočen je s kaznenim suđenjem nakon što mu je odbijena jamčevina u iznosu od 50 milijuna dolara.

Otkako je zadržan, pojavile su se nove optužbe, uključujući optužbe za silovanje, a pokrenuta je i nova tužba.

Ovdje ćemo pogledati koje su optužbe protiv njega, što mu se još pripisuje i što su rekli njegovi odvjetnici.

Za što je sve Diddy optužen?

Optužbe se odnose na trgovinu ljudima radi prostitucije, posjedovanja droge i prekršaje vezane uz vatreno oružje.

Specifično, postoje tri optužbe koje je u optužnici iznijelo tužiteljstvo Južnog okruga New Yorka (SDNY):

  • Zločinačka urota radi reketarenja,
  • Trgovina ljudima radi seksualnog iskorištavanja silom, prijevarom ili prisilom,
  • Prijevoz osoba radi angažmana u prostituciji.

Zločinačka urota radi reketarenja nosi maksimalnu kaznu doživotnog zatvora; trgovina ljudima radi seksualnog iskorištavanja silom, prijevarom ili prisilom također ima maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, uz obaveznu minimalnu kaznu od 15 godina zatvora; dok prijevoz osoba radi prostitucije nosi maksimalnu kaznu od 10 godina.

PROČITAJTE: Paklena postelja u dvorištu – Diddyjev 15-metarski krevet izazvao zgražanje dok detalji o količini dječjeg ulja šokiraju javnost

Optužnica navodi da je Combs “zlostavljao, prijetio i prisiljavao žene i druge osobe oko sebe kako bi zadovoljio svoje seksualne potrebe, zaštitio svoj ugled i prikrio svoje ponašanje” najmanje od 2008. godine.

 

Tvrdi se da je 54-godišnjak koristio svoje zaposlenike, resurse i utjecaj u glazbenoj industriji kako bi stvorio “zločinačku organizaciju čiji su članovi i suradnici sudjelovali i pokušali sudjelovati u, između ostalog, trgovini ljudima, prisilnom radu, otmici, paležu, podmićivanju i ometanju pravde”.

Detalji o ‘Freak Off’ događajima

Navodno je navodio žrtve, ženske i muške seksualne radnike, na seksualne zabave uz drogu, koje su u dokumentima opisane kao “Freak Offs”.

Ti “Freak Offs”, spomenuti u dokumentu 16 puta, opisani su kao “raskošne i režirane seksualne izvedbe koje je Combs organizirao, režirao, masturbirao tijekom njih te često elektronski snimao”.

Tužitelji tvrde da su žrtve tijekom višednevnih događaja dobivale kontrolirane supstancije kako bi ih se držalo “poslušnima i pokornima”, dok ih je Diddy podvrgavao “fizičkom, emocionalnom i verbalnom zlostavljanju” kako bi ih natjerao da sudjeluju.

U optužnici se navodi kako su Diddy i njegove žrtve bili toliko iscrpljeni nakon seansi – koje su ponekad trajale danima – da su “obično primali infuzijske tekućine kako bi se oporavili od fizičkog napora i korištenja droga”.

PROČITAJTE: Tri jeziva i šokantna savjeta koje je P Diddy dao Beyonce i Jay-Z-ju neposredno prije hapšenja

Oko 1 000 boca dječjeg ulja i lubrikanata zaplijenjeno je iz Combsovih domova u Miamiju i Los Angelesu kada su pretraženi u ožujku, navodi se u optužnici.

Također se tvrdi da su Combs i članovi njegovog poslovnog okruženja “sudjelovali u činovima nasilja, prijetnjama nasiljem, prijetnjama financijskom i reputacijskom štetom te verbalnim zlostavljanjima”, uključujući otmice i palež, kada su svjedoci njegovog navodnog zlostavljanja ugrožavali njegov autoritet ili ugled.

Što su rekli Diddy i njegovi odvjetnici?

Sean Combs je izjavio da nije kriv po svim točkama optužnice.

Nakon njegovog uhićenja, njegov odvjetnik Marc Agnifilo izjavio je da je “razočaran” odlukom o “progonu koji smatramo nepravednim od strane Ureda američkog državnog tužitelja”.

“Diddy je nesavršen čovjek, ali nije zločinac,” nastavio je. “U njegovu korist, gospodin Combs je bio potpuno kooperativan u ovoj istrazi i dobrovoljno se preselio u New York prošli tjedan u očekivanju ovih optužbi.”

“Molimo vas da suzdržite svoje presude dok ne saznate sve činjenice. Ovo su postupci nevinog čovjeka koji nema što skrivati, i radujemo se što će očistiti svoje ime na sudu.”

Govoreći novinarima nakon što je Diddy dao svoju izjavu, odvjetnik je dodao: “Osjećam se samouvjereno. Idemo osloboditi gospodina Combsa iz zatvora.”

PROČITAJTE: Pink objavila odlučnu izjavu nakon što su obožavatelji povezali Diddyja s njom

Izjava odvjetnika koji predstavljaju neke od onih koji su podnijeli optužbe protiv Combsa navela je da je “dugo očekivano uhićenje prvi korak prema pravdi za naše klijente”.

“Dokazi su vrlo jasni i bilo je samo pitanje vremena,” stoji u izjavi odvjetnika Rodneyja Diggsa i Tyronea Blackburna.

“Ovo je važan korak prema pravdi za sve žrtve gospodina Combsa, uključujući moje klijente. Pravda će pobijediti.”

Zašto je Diddyju odbijena jamčevina?

Diddyjevi odvjetnici ponudili su paket jamčevine od 50 milijuna dolara u zamjenu za to da bude stavljen u kućni pritvor u svojoj vili na Floridi, uz GPS praćenje i stroga ograničenja posjetitelja.

Argumentirajući da ga treba zadržati iza rešetaka, tužiteljica Emily Johnson rekla je sucu da Combs ima dugu povijest zastrašivanja kako tužitelja, tako i svjedoka njegovog navodnog zlostavljanja.

Tužiteljica Johnson citirala je tekstualne poruke žena koje su tvrdile da ih je Combs prisilio na sudjelovanje u Freak Off događajima, a zatim im prijetio da će objaviti eksplicitne videozapise na kojima sudjeluju u seksualnim činovima.

Također je rekla da obrana gospodina Combsa “minimizira i užasno podcjenjuje” njegovu sklonost nasilju.

Obrana i tužiteljstvo prepirali su se oko zahtjeva prije nego što je američki okružni sudac Andrew L. Carter odbio jamčevinu, a reper je ostao iza rešetaka od 17. rujna.

PROČITAJTE: Najluđa teorija zavjere koju ćete danas čuti: Koga su sve ubili Diddy, Beyonce i Jay-Z?

Sudac je naveo da je vlada dokazala “jasnim i uvjerljivim dokazima da ne postoji uvjet ili skup uvjeta” koji će osigurati sigurnost zajednice i spriječiti gospodina Combsa da ne utječe na svjedoke.

Dana 30. rujna, Combsovi odvjetnici podnijeli su žalbu da ga se pusti u kućni pritvor, ali je i taj zahtjev ponovno odbijen.

Nova tužba sa 120 tužitelja

Dana 1. listopada 2024., odvjetnik koji zastupa 120 tužitelja izjavio je da će u sljedećih mjesec dana podnijeti tužbe.

Houston, odvjetnik koji zastupa tužitelje, rekao je da će, zbog velikog broja navodnih žrtava, postupak biti podijeljen na nekoliko manjih tužbi, s tim da bi prva mogla biti podnesena već u narednim tjednima. „To je ogroman posao, ali svi ovi ljudi zaslužuju pravdu,“ izjavio je Houston.

Tužitelji tvrde da su godinama bili izloženi Combsovom zlostavljanju, a neki od njih optužuju ga za fizičko nasilje i seksualne napade. Houston je rekao da je njegov tim prikupio velik broj dokaza koji će biti predstavljeni na sudu. „Nadam se da će javnost vidjeti pravu sliku o tome što se događalo iza zatvorenih vrata,“ dodao je.

Neka imena će vas šokirati

Gospodin Buzbee izjavio je na tiskovnoj konferenciji: “Doći će dan kada ćemo imenovati imena osim Seana Combsa, i to nije mali broj imena – popis je već dugačak. Naravno, već znam tko su neki od tih pojedinaca, ali zbog prirode ovog slučaja, pobrinut ćemo se da budemo apsolutno sigurni prije nego što ih imenujemo.”Ali imena koja ćemo objaviti, pod pretpostavkom da naši istražitelji potvrde i potkrijepe ono što nam je rečeno, šokirat će vas.”

Nastavio je rekavši da su u pitanju pojedinačni slučajevi, da postoje drugi počinitelji, te da će oni biti otkriveni kada taj slučaj bude predan. Također je dodao: “Oni već znaju tko su.”

Rekao je da se optužbe ne odnose samo na “kukavičke, ali sudioničke promatrače”, već na osobe koje su “sudjelovale, poticale i potpirivale” zlostavljanja.

Istaknuo je da će, kada budu identificirani, svaka od tih osoba biti uključena u slučaj kao tuženici, a to neće uključivati samo pojedince već i “korporativne subjekte”.

PROČITAJTE: Godinama nakon što su je napali zbog istine, Wendy Williams otvara dušu o Diddyjevoj istrazi o trgovini ljudima

“Ova vrsta seksualnog napada, seksualnog zlostavljanja i seksualne eksploatacije ne bi se smjela događati u Sjedinjenim Državama, niti bilo gdje drugdje,” rekao je.

“Ovo nikada nije smjelo biti dopušteno da traje toliko dugo. Ovakvo ponašanje stvorilo je mnoštvo pojedinaca koji su ozlijeđeni, prestrašeni i trajno oštećeni.”

Diddy optužbe kategorički poriče

Diddyjevi predstavnici izjavili su kako reper “ne može odgovoriti na svaku neutemeljenu optužbu u onome što je postalo neodgovorni medijski cirkus.”

Međutim, dodali su da on “kategorički i odlučno poriče kao lažnu i klevetničku bilo koju tvrdnju da je seksualno zlostavljao ikoga, uključujući maloljetnike.”

“Veseli se dokazivanju svoje nevinosti i rehabilitaciji svog ugleda na sudu, ako i kada optužbe budu podnesene i uručene, gdje će istina biti utvrđena na temelju dokaza, a ne nagađanja.”

Prethodne optužbe protiv Diddyja

Combs se suočava s građanskim tužbama za silovanje, seksualni napad i prisilno drogiranje od studenoga 2023. godine.

Prve optužbe podnijela je bivša djevojka repera, R&B pjevačica Cassie, koja je u tužbi tvrdila da ju je Combs trgovao, silovao, drogirao i brutalno tukao u brojnim prilikama tijekom desetogodišnje veze.

On je poricao sve optužbe i nagodio se s Cassie dan nakon što je tužba podnesena, a uvjeti nagodbe ostali su povjerljivi.

Nekoliko mjeseci kasnije, CNN je emitirao snimke hotelskog sigurnosnog nadzora koje prikazuju kako Diddy udara i šutira Cassie te je baca na pod. Ispričao se za ono što je nazvao “neoprostivim” ponašanjem na snimci, rekavši kako je “zgrožen” svojim prošlim postupcima.

Diddyja tuži i Joie Dickerson-Neal u studenom, koja ga je optužila da ju je drogirao i seksualno zlostavljao dok je bila studentica psihologije na Sveučilištu Syracuse u siječnju 1991. godine. Također ga je optužila da je snimio napad.

U svibnju ga je bivša manekenka optužila za seksualno zlostavljanje u njegovom studiju u New Yorku 2003. godine.

Iste godine, u svibnju, druga žena optužila je Combsa da ju je seksualno napao prije više od 20 godina, dok je bila studentica mode u New Yorku.

U veljači je glazbeni producent optužio Diddyja da ga je prisilio na traženje prostitutki i vršio pritisak na njega da s njima ima spolni odnos. Combs je također imenovan u tužbi koja navodi da je njegov sin seksualno napao ženu koja je radila na jahti koju je unajmio njegov otac.

PROČITAJTE: Netflix ne planira dokumentarac Diddy Do It?

Njegov sin je optužen da je stavio nešto u piće ženi i pipkao je, dok se tvrdi da je Diddy stvorio okolnosti koje su dovele do napada te platio da se sve prikrije nakon toga. I Diddy i njegov sin poriču optužbe.

Još jedna tužba podnesena je protiv Diddyja netom prije njegova uhićenja od strane pjevačice Dawn Richard, koja je opisala godine psihološkog i fizičkog zlostavljanja, uključujući pipkanje, dok joj je pomagao u pokretanju karijere.

Nove optužbe za silovanje nakon uhićenja

Nakon njegova uhićenja, još su dvije žene, od kojih je jedna imenovana, a druga poznata pod pseudonimom Jane Doe, podnijele tužbe u New Yorku.

Prvu je podnijela Thalia Graves, koja tvrdi da su je glazbeni mogul i njegov šef osiguranja silovali i snimili to na video u njegovom studiju.

Druga tvrdi da je bila opetovano silovana i drogirana u domovima glazbenog mogula te je ostala trudna nakon jednog od susreta. Kasnije je doživjela spontani pobačaj nakon što su je, navodno, Diddyjevi suradnici pritiskali da obavi pobačaj.

U izjavi za TMZ, Combsov odvjetnik rekao je u vezi s optužbama gospođe Graves: “Koliko god tužbi bilo podneseno, to neće promijeniti činjenicu da gospodin Combs nikada nikoga nije seksualno zlostavljao niti sudjelovao u trgovini ljudima.”

“Srećom, postoji pošten i nepristran pravosudni proces za utvrđivanje istine, i gospodin Combs je uvjeren da će pobijediti u borbi protiv ovih i drugih neutemeljenih optužbi na sudu.”

Predstavnici se nisu očitovali o optužbama Jane Doe, ali su poricali sve druge optužbe podnesene protiv njega u tužbama.

PROČITAJTE: Kraljica straha! Otkrijte glavni razlog zašto svjetske zvijezde u govoru zahvaljuju Beyoncé

U izjavi iz prosinca, Combs je opisao optužbe koje su tada bile protiv njega kao “odvratne” te je tvrdio da njegovi optužitelji žele “brzo zaraditi”.

“Želim biti apsolutno jasan: nisam učinio ništa od strašnih stvari koje se navode. Borit ću se za svoje ime, svoju obitelj i za istinu,” rekao je.

“Knjižica” Kim Porter

Kim Porter, pokojna Diddyjeva partnerica, nije napisala bestseler na Amazonu, iako je navedena kao autorica.

“Kim’s Lost Words: Putovanje za pravdu, s one strane”, neovisno je objavljena početkom rujna i tvrdi da se temelji na njenom dnevniku i osobnim bilješkama.

Međutim, Porterina djeca izdala su zajedničku izjavu u kojoj tvrde da su tvrdnje kako je njihova majka napisala knjigu prije nego što je umrla neistinite.

U izjavi stoji: “Tvrdnje da je naša mama napisala knjigu jednostavno nisu istinite. Nije napisala nikakvu knjigu, i bilo tko tko tvrdi da posjeduje rukopis obmanjuje javnost. Bilo koji takozvani ‘prijatelj’ koji govori u ime naše majke ili naše obitelji nije prijatelj, niti ima njezine najbolje interese na umu.”

PROČITAJTE: Knjiga je lažna – Diddyjeva djeca tvrde da njihova majka nije napisala memoare prije smrti

Što slijedi za Diddyja?

Diddy se trenutno nalazi u Metropolitan Detention Centru, gdje će ostati sve dok ne započne suđenje. Tužitelji navode da je istraga još uvijek u tijeku.

Ističu da su ispitali više od 50 žrtava i svjedoka Diddyjevog navodnog zlostavljanja, no očekuju da će se javiti još ljudi sa svojim svjedočanstvima.

Okružni tužitelj Damian Williams rekao je na press konferenciji da neće “isključiti ništa” kada je upitan hoće li se Diddyjevi suradnici ili zaposlenici suočiti s optužbama, dodajući: “Naša istraga je vrlo aktivna i u tijeku.”

druge vijesti