HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Danas se u kinu Kinoteka otvara jubilarno 20. izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS uz selekciju hrvatskih eksperimentalnih filmova i prvi program konkurencije posvećen domišljanju jedne drugačije stvarnosti.

Festival 25 FPS održava se od 24. do 28. rujna 2024. u zagrebačkom kinu Kinoteka, a posebni programi planirani su za prikazivanje u Rijeci, 3. i 4. listopada te u Splitu, 30. i 31. listopada. Pet festivalskih dana u Zagrebu ispunit će šest programskih blokova s 26 eksperimentalnih filmova u natjecateljskoj sekciji te snažni popratni filmski i radionički program.

Za festivalsko otvorenje u 20:30 h prikazat će se četiri filmska naslova u okviru prvog bloka konkurentskog programa pod nazivom Blizu, nadomak, a koje povezuje vizualna zamišljenost i spekulativnost, širenje prema alternativnoj stvarnosti. Komarci antropologinje, filmašice i aktivistice Susane Ojede u središte postavlja neumoljive prijenosnike bolesti i ritualnu ceremoniju kojom se otkriva preporođena budućnost, a vizualno bučni Električni poljubac video-umjetnika Rainera Kohlbergera domišlja svijet u kojem je svijest čovječanstva povezana u jednu neuronsku mrežu. Haydar Taştan u snovitom filmu Ruzname izvlači neprisvojene uspomene i stapa ih u neočekivano putovanje, a festivalski laureat Jorge Jácome u filmu Gljive prati svojevrsnog Robin Hooda koji traga za čarobnim gljivama i distribuira ih potrebitima.

Festival 25 FPS

Zašij ruševinu

Na razgovoru nakon projekcije pridružit će se redateljica Susana Ojeda i njezin direktor fotografije te animator Hubert Marz te redatelj Haydar Taştan.

Festival 25 FPS

Lov na zmajice

Prije samog otvorenja, u 18 sati, prikazat će se Refleksi, program posvećen isključivo hrvatskoj eksperimentalnoj sceni. Ove godine on okuplja šest filmova različitih pristupa i tema, objedinjenih u želji za izazivanjem granica filmskog jezika u svrhu konstrukcije priče. Projekciji će nazočiti redateljica Sandra Sterle i redatelj Dan Oki, vizualna umjetnica i filmašica Željka Blakšić (Gita Blak), multimedijalna umjetnica Ivana Ognjanovac i dizajnerica te redateljica Nina Bačun kako bi predstavili svoje filmove. U programu su i filmovi umjetnice i fotografkinje Petre Mrše i vizualnog umjetnika Marka Gutića Mižimakova.

Festival 25 FPS

Komarci

Ulaz na sve festivalske programe je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni kina koja se otvara sat vremena prije prve projekcije.

Službene stranice festivala: www.25fps.hr

Facebook: www.facebook.com/Festival25FPS

Twitter: www.twitter.com/festival25fps

Instagram: www.instagram.com/25fps_festival

Vimeo: www.vimeo.com/festival25fps

druge vijesti