HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Danska kraljica Margrethe (84) hitno je prebačena u bolnicu nakon pada u dvorcu Fredensborg u srijedu navečer.

Glasnogovornica danske kraljevske obitelji obavijestila je lokalne medije da je bivša kraljica nakon incidenta primljena na promatranje u sveučilišnu bolnicu u glavnom gradu.

S obzirom na okolnosti, kraljica je dobro, ali je trenutno na promatranju“, rekla je voditeljica komunikacija Lene Balleby.

Kraljica Margrethe abdicirala je početkom ove godine zbog zdravlja

Margrethe je u petak trebala prisustvovati posebnom događaju u čast 75. obljetnice Odsjeka za arheologiju na Sveučilištu Aarhus, ali je zbog okolnosti njezino pojavljivanje otkazano.

Danska kraljica dospjela je na naslovnice u siječnju kada je odlučila abdicirati s prijestolja zbog svog zdravlja. “Vrijeme uzima svoj danak”, rekla je u svom novogodišnjem obraćanju.

Tijekom sastanka Državnog vijeća samo dva tjedna nakon šokantne vijesti, Margrethe je aludirala na razloge zbog kojih je donijela tu odluku: “U veljači [2023.] podvrgnula sam se opsežnoj operaciji leđa.

Iako je kraljica Margrethe abdicirala, i dalje nosi titulu kraljice

Prošla je dobro, zahvaljujući stručnom zdravstvenom osoblju koje se brinulo o meni. Naravno, operacija je potaknula i razmišljanja o budućnosti – je li došlo vrijeme da se odgovornost prepusti sljedećoj generaciji.”

Unatoč odricanju od prijestolja nakon svoje 52-godišnje vladavine, danska palača potvrdila je da će kraljica i nakon abdikacije biti poznata kao Njezino veličanstvo kraljica Margrethe, te da može djelovati kao regent ako su kralj Frederik, kraljica Mary i prijestolonasljednik Christian u inozemstvu, na odmoru ili zbog narušenog zdravlja ne mogu obavljati svoje dužnosti.

druge vijesti