HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Cord Jefferson, nagrađivani američki scenarist i redatelj, dobitnik Oscara® i Emmyja, održao je vrlo posjećen masterclass u Bosanskom kulturnom centru. Masterclass je moderirao pisac Ennis Ćehić. Jefferson je govorio o svom filmu AMERIČKA FIKCIJA, koji je u večernjim satima  prikazan u Ljetnom kinu Coca-Cola, u sklopu programa Open Air. Zasnovan na romanu “Brisanje” Percivala Everetta, film se konfrontira s opsesivnim impulsom naše kulture da ljude svodimo na naglašene stereotipe, a Jefferson je istaknuo  da je ljudima u Americi teško razgovarati o rasi, seksualnosti i identitetu, a da pri tome ne postanu emotivni, ljuti i uznemireni. Nakon masterclassa Corda Jeffersona u Bosanskom kulturnom centru, mladi filmski radnici imali su priliku da čuju razgovor s Alecom Von Bargenom, a potom i predavanje redatelja Srđana Golubovića.

Osamnaesto izdanje programa Talents Sarajevo, koje se održava u okviru programa 30. Sarajevo Film Festivala, otvoreno je danas u Europskoj kući kulture i nacionalnih manjina, a okupilo je mlade talente filmske industrije iz velikog broja zemalja širom svijeta. Ceremoniju otvaranja obilježio je inspirativan razgovor s glumicom Noomi Rapace, koji je moderirala Mia Avdagić. Glumica je govorila o svojim počecima u filmskoj industriji, razlikama između europskog i američkog tržišta, te izazovima s kojima se filmski radnici suočavaju u poslu koji rade.

Na Festivalskom trgu održana je Kafa s ekipom filma NAKON LJETA koji je otvorio 30. Sarajevo Film Festival. Prikazana na više lokacija u Sarajevu, ali i u Mostaru te Tuzli, ova komična drama privukla je veliki interes publike, a već nekoliko dana prije svjetske premijere projekcije su rasprodane u sva tri grada. „Ne znam jesam li ispunio očekivanja, jer ne znam očekuje li itko još išta od mene. Svaki film mi je drugačiji od prethodnoga, pa tako i NAKON LJETA od onoga što sam ranije snimao“, rekao je redatelj Tanović tijekom razgovora na Festivalskom trgu u sklopu programa „Grand Kafa sa…“ Uz njega su bili  glumci Goran Navojec, Uliks Fehmiu i Anja Matković, ujedno i scenaristica, koji su otkrili detalje o nastanku filma.

U okviru Natjecateljskog programa – igrani film u Narodnom pozorištu Sarajevo održana je europska premijera filma OBITELJSKA TERAPIJA redateljice Sonje Prosenc. Film je svjetsku premijeru imao na Tribeca Film Festivalu, a kroz priču o jednoj obitelji propituje aktualne društvene probleme.

Na večernjoj projekciji filma AMERIČKA FIKCIJA u Ljetnom kinu Coca – Cola redatelj i scenarist Cord Jefferson pozdravio je publiku koja je i do posljednjeg mjesta ispunjenom gledalištu velikim aplauzom ispratila njegov Oscarom nagrađeni redateljski prvijenac.

Večeras nas u sklopu Natjecateljskog programa –  igrani film očekuje VELIKI TJEDAN rumunjskog redatelja Andreija Cohna, a program U fokusu donosi film VRAŽJA KUPKA austrijskih redatelja Veronike Franz i Severina Fale. Održat će se i specijalna projekcija filma OH, KANADA američkog redatelja Paula Schradera. U Ljetnom kinu Coca-Cola moći ćete pogledati STRANPUTICE, veliki hit američkog redatelja  Alexandera Paynea. Kino Meeting Point donosi film japanske redateljice Shiori Ito CRNA KUTIJA: DNEVNICI, SANTOSH britansko indijske redateljice Sandhye Suri te KADA PADNE NOĆ francuske redateljice Céline Rouzet. Večeras nas u Kinu Meeting Point očekuje i drugi film u okviru programa „Posvećeno“ koji na 30. Sarajevo Film Festivalu prikazuje retrospektivu filmova palestinskog redatelja Elije Suleimana  ZALJEVSKI RAT…ŠTO JE SLJEDEĆE? ( SEGMENT: ODAVANJE POČASTI UBOJSTVOM).  UniCredit Summer Screen donosi nam POTREBE PUTNIKA koji je režirao južnokorejski redatelj Hong Sang-soo je, a Ljetno Kino Stari Grad film bosanskohercegovačkog redatelja Slobodana Maksimovića, PRASLOVAN.

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba  kao i na društvenim mrežama festivala.

30. Sarajevo Film Festival održava se do 23. kolovoza.2024.

druge vijesti

dnevni horoskop

Horoskop za četvrtak, 19. rujna

Četvrtak, 19. rujna, donosi dan pun izazova za vaše zdravlje; pripremite se za borbu s umorom i stresom. Ovaj dan je test otpornosti vašeg tijela i uma, stoga budite spremni reagirati brzo i efikasno na sve zdravstvene znakove koje primijetite.

Horoskop

19 rujna 2024