HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Korisnik društvene mreže X (bivši twitter) @stats_feed nedavno je objavio zanimljiv status u kojem je napisao: Kobe Bryant je jedina osoba koja je osvojila i olimpijsku medalju i Oscara.”

Također, nedugo nakon njega, korisnik Reddita u/TonahVilla iznio je istu tvrdnju na subredditu r/todayilearned koja je ubrzo nakon objave dobila oko 21 000 glasova za i 728 komentara. Post na Redditu povezivao je s člankom pod naslovom “Jedina osoba koja je osvojila olimpijsku medalju i Oscara”, koji je objavio časopis Far Out.

Tvrdnja je istinita. Bryant, koji je preminuo 2020., osvojio je dvije zlatne olimpijske medalje, u Pekingu 2008. i u Londonu 2012., oba puta kao član američke muške olimpijske košarkaške reprezentacije. Osvojio je Oscara 2018. godine tijekom 90. dodjele u kategoriji kratkog (animiranog) filma za “Draga košarko”, čiji je scenarist i narator.

Jedina osoba koja je osvojila olimpijsku medalju i Oscara je Kobe Bryant

Informaciju da ni jedan drugi olimpijski sportaš nije osvojio Oscara, potvrdila je Olympedia, web stranica koju vodi samoproglašena “skupina predanih olimpijskih povjesničara i statističara” koja održava bazu podataka s informacijama o svima sportašima koji su se natjecali na Olimpijskim igrama.

Prema Olympediji, Kobe Bryant ima čast biti jedini osvajač olimpijske medalje – i, zapravo, jedini olimpijac, bez obzira na plasman – koji je ikada osvojio Oscara.

Web stranica navodi još jednu “olimpijku” koja je osvojila Oscara. Glumica Michelle Yeoh, koja se nikad nije natjecala na Olimpijskim igrama kao sportašica, ali je postala članica Međunarodnog olimpijskog odbora 2023. Yeoh je osvojila Oscara, također 2023. za glavnu ulogu u filmu “Sve posvuda odjednom”.

Tekst objavljen u časopisu A.frame, službenom digitalnom časopisu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, organizacije koja dodjeljuje Oscare, nudi dodatnu potvrdu da je tvrdnja točna (barem za sada). U članku se također ističu dva druga povijesna trenutka ostvarena Bryantovim osvajanjem Oscara 2018.: on je bio prvi bivši profesionalni sportaš u bilo kojem sportu koji je postao dobitnik Oscara, kao i prvi crnac koji je osvojio Oscara za najbolji kratki animirani film.

druge vijesti