HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Dvostruka majka dječaka, diplomirana pravnica, blogerica, suosnivačica podcasta, samo su neki od uvodnih epiteta dodijeljenih ovotjednoj gošći popularnog podcasta „Mame kod Lane“ voditeljice Lane Gojak Bajt. Riječ je o gošći Sonji Švajhlerkoja je nesebično i vrlo otvoreno u ugodnom razgovoru s Lanom popričala o raznim temama roditeljstva.

Već tradicionalno, podcast su Lana i Sonja otvorile pitanjem o djetinjstvu. Sonja, koja je rođena i odrasla u Zagrebu, otkrila je da je njena prva asocijacija na djetinjstvo zapravo ljetovanje, koje je godinama provodila u Trogiru kod svoje bake, stoga su njene uspomene na taj period života obilježene morem i čestim odlascima na plaže i kupanje. Iako odgajana i odrastala u tradicionalnom duhu, Sonja slovi za jako cool mamu. No, kako Sonja priznaje, tek je sa svoje trideset tri godine shvatila da joj takav tradicionalan odgoj i život ne odgovaraju. „U meni je uvijek čučala prgavost, vrlo često sam htjela razgovarati o tabu temama, često me nervirala nepravda. Splet životnih okolnosti i tragedija kroz koju sam prošla ukazala mi je da se počnem otvarati prema životu i da ga krenem živjeti onako kako ja to želim! Neovisno o tome kako sam odgajana ili o moralnim načelima po kojima smo svi mi živjeli. Time sam se počela osjećati kao ponovno rođena i mogu reći da tek sada živim punim plućima.“ – istaknula je Sonja.

Otvoreno pričati o samom porodu, kako se nositi sa usamljenošću nakon poroda te čija podrška je Sonji bila najbitnija u tim trenucima samo je dio ugodnog razgovora Lane i Sonje. „Kada dođu djeca, cijeli svoj život i raspored si podredio djetetu. Nema više slobode da radiš što i kako želiš, jer cijeli tvoj dan je organiziran na način da su djeca u fokusu. A upravo ta sloboda i bezbrižnost je nešto što mi možda najviše nedostaje iz prijašnjeg perioda mog života.“ – ističe Sonja te kroz svoje bogato životno iskustvo ispričala je i kako se nositi sa manje lijepim životnim situacijama poput smrti ili rata te kako njih predstaviti djeci. „Vrlo rano smo se moja obitelj i ja susreli sa smrću bliske osobe, moga brata. Ja nažalost svoju djecu nisam mogla zaštiti od toga i odjednom raspala se cijela naša obitelj te je bilo jako teško prolaziti kroz to, posebice mom starijem sinu. Djeci je smrt dosta apstraktna i ne nose se s tom viješću jednako kao mi odrasli. Djeca imaju skroz drugačiju percepciju smrti i to je uredu, no s njima treba pričati. Mom sinu teže je palo moje tugovanje i moja bol koja je nastupila nakon tog događaja. No, ja sam pobornik za to da se priča i sa stručnim osobama te na taj način adekvatno pristupiti problemu. Vrlo je ključno da  dijete vidi da se nakon svega, vraćate u normalu.“

Koje su još poučne i zanimljive teme Lana i Sonja otvorile, ostaje na vama da ih otkrijete. Epizoda je dostupna već danas na YouTubeu, te audio podcast platformama poput Spotifya, Applea i Googlea.

druge vijesti