HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Mrlje od šminke, posebno one od ruža za usne, mogu biti iznimno tvrdokorne zbog svojih sastojaka koji uključuju ulja, voskove i boje. Moguće je ukloniti mrlju kod kuće. Odolite porivu da trljate mrlju od ruža za usne, jer ćete je tako dublje utrljati u vlakna tkanine i otežati kanije uklanjanje. Za najbolje rezultate, upotrijebite deterdžent za tešku prljavštinu i operite u perilici rublja. Ako ostane trag mrlje, nikada nemojte stavljati predmet u sušilicu; dodatna toplina može trajno učvrstiti mrlju.

Slijedite ove korake za najučinkovitije uklanjanje mrlja od ruža za usne s odjeće, uključujući savjete i prijedloge za rukovanje odjećom koja se smije čistiti samo kemijski.

Postupak uklanjanja mrlje

Uklanjanje ruža za usne sredstvom za uklanjanje mrlja

Prvo uklonite naslage. Ako postoje čvrste tvari, odnosno deblji dijelovi fleke, koristite rub oštrice strugača, tupog noža ili kreditne kartice da biste podigli čvrste tvari. Budući da gotovo svi ruževi za usne sadrže kombinaciju ulja ili voska koji im pomaže da klize po usnama, prvi korak je ukloniti sve grudice ostataka ulja ili voska.

Tretirajte i pripremite mrlju unaprijed
Započnite s tretiranjem mrlje korištenjem proizvoda za uklanjanje mrlja na bazi otapala. Ako nemate pri ruci proizvod za pretretiranje na bazi otapala, nanesite malo teškog tekućeg deterdženta (Tide i Persil smatraju se teškima, imaju dovoljno enzima za razgradnju ulja) na mrlju i umasirajte ga nježno prstima ili četkicom s mekanim vlaknima. Ostavite sredstvo za uklanjanje mrlja da djeluje barem 15 minuta.

Perite kao i obično

Operite odjeću u najtoplijoj vodi koja odgovara tkanini, slijedeći smjernice na etiketi za njegu. Nakon čišćenja, pregledajte područje zahvaćeno mrljom. Ako i dalje primijetite tragove, ponovite tretman.

Ako je mrlja nestala, odjevni predmet možete osušiti u sušilici za rublje. Visoka temperatura sušilice, posebno za sintetičke tkanine, može učiniti uklanjanje mrlje vrlo teškim.

Namakanje tvrdokornih mrlja u izbjeljivaču

Klorni izbjeljivač može se koristiti na bijelim pamučnim tkaninama, ali kisikov izbjeljivač siguran je za bilo koje bijele i obojene materijale. Također, samo je potrebno namakati predmete u razrijeđenom kloriranom izbjeljivaču 30 minuta.

Kako biste uklonili eventualne preostale komponente boje, pomiješajte otopinu kisikovog izbjeljivača i hladne vode. Slijedite upute na pakiranju koliko proizvoda treba staviti na litru vode. Potopite mrljom zahvaćeni predmet i ostavite ga da se namače najmanje osam sati. Provjerite i operite odjeću kao i obično ako su mrlje od boje nestale. Ako mrlja i dalje postoji, pripremite svježu otopinu kisikovog izbjeljivača, ponovno namočite osam sati, a zatim operite prema smjernicama na etiketi za njegu.

Ostali kućanski proizvodi za uklanjanje ruža za usne

Trljanje alkoholom
Navlažite čistu bijelu krpu alkoholom, blagim tapkanjem uklonite mrlju i isperite vodom. Operite kao i obično.

Odstranjivač laka za nokte ili aceton
Nanesite odstranjivač laka za nokte ili aceton na mrlju i nježno trljajte mekanom četkom. Isperite zahvaćeno područje alkoholom i ponavljajte postupak dok mrlja ne nestane, a zatim pustite da se osuši. Pazite da se ovo obavlja na dobro prozračenom području.

Lak za kosu
Prije korištenja laka za kosu na tkanini, testirajte ga na neprimjetnom mjestu. Raspršite lak za kosu na mrlju od ruža za usne i ostavite da djeluje 15 minuta. Umočite čistu krpu u toplu vodu kako biste obrisali lak za kosu i ruž za usne s tkanine. Operite kao i obično.

Ocat
Mrlje od ruža za usne s odjeće možete ukloniti bijelim destiliranim octom. Nanesite ocat na zahvaćeno područje pamučnom kuglicom i nježno tapkajte. Operite kao i obično.

 

druge vijesti