HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Madonna je svjetska zvijezda. Kraljica popa, desetljećima je postavljala modne trendove i šokirala javnost, a to radi i danas – i to vrlo uspješno.

Koliko je snažan njezin utjecaj vidi se i danas jer pop zvijezde i dalje kopiraju sve što je napravila.

Početkom 90-ih Madonna je snimila fotku na kojoj visi na karikama potpuno gola, a tim njezinim kultnim činom nedavno su se inspirirale i pjevačice Miley Cyrus i Dua Lipa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by fashion blogger (@vanitycoke)

One su ipak izabrale manje odvažno odjeveno izdanje.

Madonna i njezina knjiga Sex inspiracija su Miley Cyrus i Dua Lipi

Madonna se fotkala u ovom izdanju za svoju knjigu iz 1992. godine nazvanu Sex.

Miley je pak u sličnom izdanju zasjala na naslovnici svog albuma Endless Summer Vacation iz 2023.

Dua Lipa je pak zasjala kao Madonna u spotu za svoju pjesmu Illusion, koja je objavljen nedavno.

Knjiga Sex, inspirirana punk rockom i visokom modom, u to je vrijeme bila kontroverzno izdanje, a mnogi su ga opisivali kao običnu pornografiju.

Kulturološki gledano, ova referencija ima savršenog smisla, budući da je Miley uvijek bila inspirirana Madonnom, čak i u duetu na pozornici tijekom njihovog MTV Unplugged nastupa iz 2014. godine.

Obje su bile značajne osobe seksualnog oslobođenja u popularnoj kulturi, kao i općenito kontroverzne i polarizirane u svojim karijerama.

Postoji još jedna vizualna referencija koja se ne može zanemariti gledajući Miley i Dua Lipu. Slika Alberta Josepha Pénota iz 1890., La Femme Chauve-Souris.

Korisnik X/Twittera @Ia_vie_en_rose objavio je sliku ispod najave za naslovnicu Miley, zaintrigiravši internet.

Mileyina poza koja gotovo točno oponaša “Ženu šišmiša” i definitivno evocira ovu “osnaženu žestinu”. Kut ispruženih ruku im je gotovo identičan, kao i položaj nogu.

Miley i kreativni tim željeli su evocirati istu snagu i mističnost koja se nalazi u “La Femme Chauve-Souris”, uparen s kulturno kontroverznim i oslobađajućim kadrom iz Madonnine knjige Sex, kako bi prikladno predstavili ovu naizgled “novu Miley”.

druge vijesti